Direct door naar content
Playstation lanceert ‘access’-controller afbeelding nieuwsbericht

Playstation lanceert ‘access’-controller

19 oktober 2023

Gamen met een beperking wordt weer een stukje makkelijker. Sony lanceert namelijk binnenkort de volledig aanpasbare Playstation 5-Access controller. Onder de naam ‘Project Leonardo’ is de afgelopen vijf jaar hard gewerkt om deze speciale controller te ontwikkelen samen met gamers met een beperking. De nieuwe PS5-controller, die vanaf 6 december beschikbaar komt, moet de game-ervaring met allerlei beperkingen verbeteren.

Eerder dit jaar werd al bekend dat bij Sony onder de naam ‘Project Leonardo’ allerlei ervaringsdeskundigen en organisaties waren aangehaakt om een controller te ontwikkelen. Een groep van testgamers mocht bijvoorbeeld al een eerste versie uitproberen en feedback geven. Nu het tot een eindproduct is gekomen, onthullen de makers ook het verhaal achter deze bijzondere controller.

Meedoen met vrienden

“Als je niet mee kunt doen aan games, dan kun je daar niet over meepraten. Je vrienden kunnen het wel spelen, maar als jij dat niet kan dan raak je een soort van sociaal loskgekoppeld van ze. Met de hulp van de community van gamers met een beperking en experts hebben we nu de Acces Controller kunnen ontwikkelen”, vertelt Alvin Daniel van Sony in onderstaande video.

Zelfs de doos is aangepast

In deze video van maar liefst 9 minuten vertellen de ontwerpers hoe het ontwikkelproces van de afgelopen vijf jaar is gelopen en kun je ook vroege prototypes zien. Verder wordt vooral dieper ingegaan op hoe je de verschillende knoppen aan de controller kunt toevoegen en die vervolgens een nieuwe functie in jouw game kunt geven. Wat ook leuk is, is dat ze bij Sony zelfs bij het ontwerp van de verpakking rekening hebben gehouden met de gebruiker. De doos heeft bepaalde stukken waar je aan kunt trekken om het openen makkelijker te maken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van gaming en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports voor alle informatie op een rij.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: