Direct door naar content
Laura vond zelf een manier om te sporten met haar prothese afbeelding nieuwsbericht

Laura vond zelf een manier om te sporten met haar prothese

25 oktober 2023

Laura Helder (20) was 12 toen bij haar botkanker werd geconstateerd. Door een operatie die misging moest uiteindelijk haar linkerbeen worden geamputeerd. Ze moest uiteraard heel erg wennen aan haar veranderde lichaam, maar nu ze wat jaren verder is probeert ze haar eigen manieren te vinden om bijvoorbeeld te sporten met een prothese. Over dat leven is ze ook openhartig op social media.

Toen Laura wakker werd na de operaties merkte ze dat nog maar één been had. Door de narcose  weet ze daar niet heel veel meer van, vertelt ze aan LINDA Meiden. “Ik besefte het nauwelijks en had ook geen idee wat ik ervan moest vinden.” Vrij snel na die ingrijpende operaties ging ze zelf op onderzoek uit naar protheses, maar ze schrok zich rot toen ze ging googlen. “Protheses zagen er toen nog ouderwets uit, ik vond ze lijken op een stok en vroeg me af hoe ik daarmee zou kunnen leven.”

Leren lopen

Ze kreeg natuurlijk een moderne prothese gevuld met technologie om haar meer te laten doen dan alleen lopen. Dat moest ze met haar prothesebeen wel helemaal opnieuw leren tijdens de revalidatie. “Eerst leerde ik lopen met krukken, daarna ging ik het zonder krukken proberen.”

Vrijheid in de sportschool

Vanaf het moment dat ze beter kon lopen kreeg ze meer mogelijkheden. Zo begon ze met het uitproberen van sporten als zwemmen. “Vroeger wilde ik altijd naar de sportschool, maar ik was bang dat ik met mijn prothese niet meer zou kunnen gaan. Ik oefende veel en zocht oplossingen voor de oefeningen die ik niet kon doen. Op die manier lukte het me uiteindelijk om naar de sportschool te gaan. Dat gaf zoveel vrijheid.”

Bucketlist

Laura staat nu positief in het leven en onderneemt van alles: ze behaalde haar diploma als schoonheidsspecialiste en deelt op social media haar verhaal over het leven met een prothese. Ze bedenkt ook graag nieuwe dingen om te laten zien. “Ik ben nu ben bezig met een nieuw project waarvoor ik test welke dingen ik mét prothese van mijn bucketlist kan afstrepen. Zo wil ik bijvoorbeeld nog graag leren schaatsen.”

Bron: LINDA Meiden

Foto: via TikTok

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: