Direct door naar content
In de film ‘Zomervacht’ wordt beperking niet ‘gespeeld’ afbeelding nieuwsbericht

In de film ‘Zomervacht’ wordt beperking niet ‘gespeeld’

26 oktober 2023

In films komen vaker mensen voor met een beperking, maar die rollen worden zeker niet altijd door acteurs met een beperking gespeeld. In de nieuwe Nederlandse film Zomervacht is dat wél het geval. De hoofdrol wordt gespeeld door Joël in ’t Veld, die zelf ook spastisch is.

Zomervacht is de verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Jaap Robben en gaat over hoe Brian in een hete zomer moet zorgen voor zijn lichamelijk en verstandelijk beperkte broer Luciën. Brian moet eerst niets van zijn broer hebben, maar gaandeweg ontstaat een bijzondere broederliefde en maken ze samen veel plezier.

De beste acteur

Voor schrijver Jaap Robben was het een belangrijke voorwaarde dat die hoofdrol door een acteur met een beperking zou worden vertolkt, vertelde hij bij Khalid & Sophie. “Zo’n rol komt zo nauw als je iemand speelt met een fysieke en verstandelijke beperking. Er zijn zoveel acteurs met een beperking die ontzettend goed zijn, maar die nooit gevraagd worden. Zij kunnen ook niet een rol spelen buiten hun beperking. Joël kan niet een rol spelen die geen spasmen heeft. Hij is gewoon de beste die dit kon spelen.”

Zoektocht

Daar ging evengoed een hele zoektocht aan vooraf, vertelde regisseur Joren Molter. “Ik heb acteurs gezien die het nadeden en ik wilde ook graag acteurs met een fysieke beperking zien. Wat werkt het beste? Er zijn heel veel acteurs die dat spasmen goed na konden doen. Maar op het moment dat ze een glas bier pakken zag ik dat ze even dat glas pakken en daarna weer gaan trillen. Toen dacht: daar heb ik geen zin in, want dan ga ik de hele tijd denken: je bent niet beperkt genoeg.”

Droom komt uit

Uiteindelijk kwam hij via lang zoeken uit bij Joël, die in een elektrische rolstoel zit. Hij heeft een fysieke beperking en vecht vaak tegen het beeld dat hij ook een verstandelijke beperking heeft. Dat vond hij in het begin ook ingewikkeld en hij twijfelde daarom eerst nog of hij mee moest doen aan de film. “Ik was bang dat mensen zouden denken dat ik ook die beperking heb zoals in de film”, legt hij uit. Zijn enthousiasme over de film en vooral de kans die hij kreeg overwonnen toch. “Ik wilde altijd al acteur worden, maar ik dacht dat het nooit kon.”

Bekijk het hele fragment terug bij Khalid & Sophie.

De film Zomervacht is nu te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: