Direct door naar content
Een keycord voor begrip rond verborgen handicaps afbeelding nieuwsbericht

Een keycord voor begrip rond verborgen handicaps

13 november 2023

Niet alle beperkingen zijn aan de buitenkant zichtbaar. Dat kan in het dagelijks leven voor lastige of ongemakkelijke situaties zorgen, omdat mensen in een winkel of het openbaar vervoer niet weten hoe ze daar rekening mee moeten houden. Een keycord biedt daar nu een oplossing voor. In Gouda wil Alexander met het witte ‘Hidden Disabilities Sunflower’-keycord laten zien dat zijn koffietent een veilige plek is voor iedereen.

Voor Selma Damsma is dat een belangrijk teken, omdat zij zo weet dat met haar onzichtbare beperking rekening wordt gehouden. Zij draagt zelf een groen keycord met zonnebloemen van ‘Hidden Disabilities Sunflower’. Op het witte keycord dat Alexander om zijn nek of om de kassa heeft hangen staat de tekst ‘Ik steun de Hidden Disabilities Sunflower’.

Onbegrip in winkels

In de Goudse Post vertelt Selma dat ze regelmatig ervaart dat het lastig kan zijn dat je haar beperking niet aan de buitenkant kunt zien. “Als iemand blind is en met een stok loopt, herkent een ander dat. Dan schieten mensen te hulp en houden mensen er rekening mee. Maar dat is bij een onzichtbare handicap toch anders. Wat mensen niet zien, daar houden ze geen rekening mee. Het zorgt regelmatig voor onbegrip.”

Evenwichtsproblemen

Selma heeft last van evenwichtsproblemen die erger worden als ze in een winkel slentert. Om in evenwicht te blijven balt ze haar vuisten en armen en spant ze haar spieren aan. In combinatie met haar slechte zicht door een hersenbeschadiging levert dat in winkels vaak onbegrip op. “Ik moet heel geconcentreerd kijken om bijvoorbeeld witte kopjes en mokken te onderscheiden. Ik krijg vrijwel altijd personeel en beveiliging achter me aan, omdat ik er vrij agressief uit zie door mijn gebalde vuisten en intense blik.”

Drempel verlagen

Als meer mensen het groene keycord van de Sunflower herkennen zou haar dat enorm kunnen helpen. “Als ze de drempel verlagen door te laten merken dat ze weten wat het betekent, heb je ook even contact met elkaar waardoor ze kunnen merken dat ik echt niets doe. Daarnaast verlaagt het voor mij de drempel om hulp te vragen.”

Meer bekendheid

Alexander vindt ook dat de keycord, die uit Engeland is overgewaaid, in Nederland meer bekend mag worden. “We hebben in Nederland normale omgangsvormen, als ik koffie schenk vraag ik: melk of suiker? Als iemand aangeeft vegetariër te zijn, serveer je geen gerecht met vlees. Zo normaal vind ik dat het moet worden. Ik zie de keycord, ik hoef niets te vragen, de ander hoeft niets uit te leggen.”

Bron: Goudse Post

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: