Direct door naar content
Tanja is ambassadeur van de Special Olympics: “Iedereen die meedoet is een winnaar!” afbeelding nieuwsbericht

Tanja is ambassadeur van de Special Olympics: “Iedereen die meedoet is een winnaar!”

21 november 2023

Komende zomer komen de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) naar Brabant. Van 14 tot en met 16 juni 2024 worden Breda en Tilburg omgetoverd tot speelsteden van dit geweldige sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Tanja Baremans (32) is een van de ambassadeurs van de Special Olympics en helpt met de organisatie. “Ik ben blij dat ik nu iets voor andere sporters kan betekenen. Dat maakt mij heel trots!”

De organisatie van de SONS heeft ambassadeurs om zich heen verzameld die zelf ook een (licht) verstandelijke beperking hebben. “Dat de organisatie ons zo betrekt is heel belangrijk”, legt Tanja uit. “Dat wij een beperking hebben, betekent niet dat wij niks kunnen. Op deze manier wordt het meer een evenement voor de mensen met een beperking, door de mensen met een beperking.” Tanja heeft zelf een licht verstandelijke beperking en vindt het belangrijk dat ook deze doelgroep goed is vertegenwoordigd. “Wij worden soms een beetje vergeten en ik wil juist laten zien dat dit evenement er voor iedereen is met een verstandelijke beperking.”

Goud in Abu Dhabi
Sport speelt voor Tanja een belangrijke rol in haar leven. Nadat ze als kind veel aan paardrijden deed, pakte ze daarna het tennisracket op. “Ik tennis al meer dan tien jaar in Etten-Leur. In 2019 mocht ik zelfs meedoen aan de World Games van de Special Olympics in Abu Dhabi”, vertelt ze trots. “Daar won ik een gouden medaille en dat heeft mij wel echt veranderd. Mijn moeder zegt ook altijd dat ik sinds die reis veel zelfverzekerder ben en meer straal. Ik ben van een verlegen rups, naar een zelfverzekerde vlinder gegroeid. Dat is wat sport met je kan doen en die ervaring gun ik iedereen.”

Hoewel ze nu in Breda en Tilburg ook meedoet aan de Nationale Spelen, is sportief succes niet meer het allerbelangrijkste voor Tanja. “Natuurlijk ga ik ontzettend mijn best doen, maar wij zeggen altijd: als je meedoet ben je al een winnaar. Ik vind het nu heel leuk dat het dicht bij huis is en vrienden en familie daardoor kunnen komen kijken”, aldus Tanja. “En mijn ambassadeurschap wil ik zo goed mogelijk invullen. Ik wil mensen laten zien dat je met een beperking niet per se beperkt hoeft te zijn in je doen en laten. Sport heeft voor mij een heel nieuwe wereld geopend en tennis is echt een uitlaatklep geworden.”

Kriebels
Nu het evenement steeds dichterbij komt, nemen de kriebels bij Tanja toe. “Ik heb er gewoon onwijs veel zin in.” De ambassadeurs zitten in werkgroepjes en denken onder andere mee over de voorzieningen, het eten, de aankleding van het evenement en het programma. “Ik zit zelf in de werkgroep communicatie en daar proberen we zoveel mogelijk mensen te inspireren om ook te gaan sporten. Door deze rol leer ik zelf ook weer veel nieuwe dingen.” Op 14 juni barst het sportfeest los. “We gaan er met iedereen een geweldig weekend van maken in Breda en Tilburg.”

Meer weten over de Special Olympics Nationale Spelen? Neem dan een kijkje op de site van Special Olympics Nationale Spelen 2024

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: