Direct door naar content
NN Running Blind Weekend was meer dan een succes! afbeelding nieuwsbericht

NN Running Blind Weekend was meer dan een succes!

20 november 2023

Speciaal voor hardlopers met een visuele beperking organiseerde Nationale-Nederlanden (NN) samen met Uniek Sporten het NN Running Blind Weekend tijdens de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Met meer dan honderd deelnemers op zaterdag en zondag was dit nieuwe toegankelijke loopevenement meer dan een succes. Zeker omdat tussen de deelnemers ook veel nieuwe lopers zaten die zo de kans kregen aan Running Blind te proeven.

NN is sinds 2018 1% FairShare® partner van Fonds Gehandicaptensport. De missie van NN is om de supporter van alle hardlopers te zijn. “Dat past natuurlijk goed bij onze missie om iedereen met een beperking in beweging te krijgen”, legt Jan Knaap, manager partnerships bij Fonds Gehandicaptensport uit. “Wij hebben NN daarom ook gekoppeld aan Stichting Running Blind, die al jaren mensen met een visuele beperking helpen bij het hardlopen.”

Laagdrempeliger

Vanuit die samenwerking ontstond in 2019 het eerste NK Running Blind. Dat NK zorgde al voor mooie aandacht voor Running Blind. “Meedoen was bij dat NK eigenlijk belangrijker dan winnen. Maar toch kan een NK voor sommige lopers ook afschrikken. Daarom hebben we gezegd: laten we er een heel weekend voor Running Blind van maken. Dan halen we de zaterdag erbij waarbij je een 7 km en een kidsrun kan doen en op zondag de 15 km van de Zevenheuvelenloop. Dat maakt het laagdrempeliger.”

Nieuwe lopers

Het doel van het NN Running Blind Weekend was ook om vooral nieuwe lopers met een visuele beperking een keer aan een echt hardloopevenement te laten proeven. In die opzet was het weekend meer dan geslaagd, want voor een derde van de ruim honderd deelnemers was dit de eerste keer. Dat zorgde voor allemaal mooie ervaringen voor lopers en buddy’s, merkte Jan zelf ook. Hij is zelf al jaren een Running Blind buddy en had zich nu ook aangeboden om met lopers zonder buddy te lopen.

Van loopband naar de weg

Op die manier liep hij op zaterdag de Zevenheuvelennacht van 7 km met Bert. “Hij is ook een nieuwe loper. Hij is volledig blind en liep de laatste jaren alleen op een loopband in zijn tuin. Maar hij wilde ook wel eens buiten zijn eigen tuin lopen dus daarom had hij zich nu aangemeld voor het NN Running Blind Weekend. Omdat wij elkaar niet kenden moesten we voor de start eerst nog even een uurtje kennismaken en de principes van het samen aan een koordje lopen doornemen. Dat had hij eigenlijk verbazend snel opgepakt.”

Ze liepen samen zelfs zo goed dat Bert en Jan tweede werden op de 7 km. Dat had hij ook niet verwacht, want bij de prijsuitreiking stond hij al bijna buiten. “Toen werd hij nog even in het zonnetje gezet door toernooidirecteur Michel Butter. Hij benadrukte nog even hoe bijzonder het was dat Bert met alleen maar loopervaring op een loopband zo’n prestatie had neergezet.”

Vaker hardlopen

Het meedoen had niet alleen veel met Bert gedaan, ook zijn gezin was onder de indruk geraakt. “Zijn dochter is ook sportief en gaf nu ook aan dat ze met haar vader wil gaan hardlopen als buddy. We hebben haar daar al een buddypakket met instructies voor gegeven. En Running Blind gaat met Bert ook op zoek voor meer buddy’s bij hem in de buurt, zodat hij ook vaker kan gaan hardlopen als hij dat wil.”

Duimpjes en aanmoedigingen

Op zondag liep Jan ook nog als buddy de 15 km met de meer ervaren loper Nouredine. Hij had al vaker hardgelopen, maar nog nooit een wedstrijd langer dan 10 km. Jan zag dat zijn loopmaatje moest afzien in de regen en op de heuvels. “Hij zei wel dat hij nog nooit zo kapot had gezeten. Maar toch had hij de hele tijd een lach om op zijn gezicht. Dat was mooi om te zien. Onderweg kregen we ook zoveel duimpjes en aanmoedigingen van mensen langs de kant.”

Ook van de hardlopers zonder beperking in het deelnemersveld merkte Jan veel positiviteit. “In die zin heeft dit evenement ook echt impact gehad, want we liepen natuurlijk gewoon tussen alle andere deelnemers. Zij vonden het ook allemaal fantastisch. Je merkte ook langs de kant veel bewondering voor de Running Blind lopers. Het maakte echt heel veel los!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: