Direct door naar content
Nieuw bij Sportgala: prijzen voor parasporters en paraploegen afbeelding nieuwsbericht

Nieuw bij Sportgala: prijzen voor parasporters en paraploegen

04 december 2023

Het einde van het sportjaar is in zicht en dat betekent dat we weer terugblikken op bijzondere prestaties van het afgelopen jaar. Dat gebeurt traditioneel met het NOC*NSF Sportgala waar allerlei sportprijzen worden uitgereikt. Naast Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar zijn daar ook drie nieuwe categorieën bijgekomen: Parasportman, Parasportvrouw en Parasportploeg. Bij de genomineerden zitten ook een aantal ambassadeurs van Uniek Sporten!

Met deze nieuwe indeling voor paralympische sporters wordt nu één lijn getrokken met de bestaande Jaap Eden-categorieën. Voorheen was voor zowel paralympische mannen als vrouwen één categorie bij het Sportgala, dat wordt nu dus voor het eerst uitgesplitst.

Parasportvrouw

Vorig jaar ging onze ambassadeur Diede de Groot met de titel Parasporter van 2022 naar huis. Dit jaar staat ze op de lijst van genomineerden voor Parasportvrouw van het jaar. De rolstoeltenniskampioen krijgt in deze categorie concurrentie van een andere ambassadeur: Fleur Jong! Zij werd afgelopen zomer wereldkampioen op de 100 meter en bij het verspringen. En dan is er nog een tweevoudig wereldkampioen genomineerd: zwemster Liesette Bruinsma.

Parasportman

Bij de Parasportman van het jaar is baanwielrenner Daniel Abraham genomineerd. Hij won dit jaar twee gouden medailles tijdens het WK para wielersport. Rogier Dorsman maakt met zijn zes medailles, waarvan twee goud, op het WK parazwemmen ook een grote kans op de titel in deze categorie. Dat geldt ook voor Joël de Jong, die goud op de 100 meter won bij het WK atletiek.

Parasportploeg

Niels Vink maakt kans op de titel ‘Parasportploeg van het Jaar 2023’ met zijn dubbelgenoot Sam Schröder. Samen wonnen ze in de categorie quads zowel Austrialian Open als Wimbledon. Op de lijst staan verder ook: onze ambassadeur Tristan Bangma met zijn tandempartner Patrick Bos en het vrouwen rolstoelbasketbalteam.

Jaap Eden beeldjes

Alle genomineerden maken kans om bij het NOC*NSF Sportgala op 20 december met die felgebeerde ‘Jaap Eden’-beeldjes naar huis te gaan.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: