Direct door naar content
Eerste regio Paralympisch Centrum geopend in Haren afbeelding nieuwsbericht

Eerste regio Paralympisch Centrum geopend in Haren

05 december 2023

De regio Noord-Nederland heeft een primeur: in Haren is namelijk het eerste regionale Paralympisch Topsportcentrum geopend! In dit centrum worden talenten begeleid bij hun sport en zo om hun dromen na te jagen. De zes sporters die als eerste hier al kunnen gaan trainen zijn natuurlijk erg blij met deze nieuwe faciliteiten.

Op landelijk niveau is al best veel geregeld voor paralympische sporters, maar op regionaal niveau bestaan nog geen centra waar talenten samen kunnen trainen. “Wij zijn de eerste regio die dit op deze manier bundelt. En daar mogen we als Groningen ook best trots op zijn”, zegt Ronald Stevens van Stichting BEA, het expertisecentrum voor sport met een beperking in Haren, tegen RTV NOORD.

Werken aan paralympische ambities

Het Paralympisch Topsportcentrum Noord begint bij de opening met zes sporters, waaronder handbikers en rolstoelrugby’ers. Maar de ambitie is om veel meer sporters een plek te bieden. “Er zijn veel meer sporters hier in de regio. Die melden zich ook al bij ons. We zouden het liefst met al die sporters topprestaties bereiken.” Samen willen zij die talenten de mogelijkheid geven aan hun paralympische ambities te werken

Dicht bij huis trainen

De sporters die nu al in het nieuwe centrum in Haren kunnen trainen, zijn daar uiteraard erg blij mee. Handbiker Rinze de Jong (16) is bijvoorbeeld een van die gelukkigen: “Ik trainde vaak op Papendal, maar nu dit centrum is geopend is dat heel erg fijn. Nu hoef ik veel minder ver te reizen om te trainen”, zegt hij. Ook Nederlands kampioen Melanie Helweg kijkt positief vooruit: “Dit is toch een bijzondere dag dat we dit met zijn allen kunnen openen.

Het is weer een nieuw hoofdstuk voor de topsport hier.” Handbiker Tijn Buigholt deelt dat gevoel: “Ik keek hier al weken naar uit, ik ben blij dat het nu eindelijk van start is!”

Bij de opening van het centrum was nog een speciale gast: Jetze Plat! De wereld- en olympisch kampioen ging met de talenten in gesprek en gaf de jonge sporters handige tips en adviezen hoe ze stappen vooruit kunnen zetten in hun sport. 

Bron: RTV Noord

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: