Direct door naar content
Deze kok kan weer werken dankzij ‘zit-rail’ afbeelding nieuwsbericht

Deze kok kan weer werken dankzij ‘zit-rail’

07 december 2023

Door een ernstig motorongeluk kon de Oostenrijker Peter Lammer zijn werk als kok niet meer uitvoeren. Met de tachtig procent functiebeperking aan zijn benen, kan hij niet lang staan in de keuken. Een vriend bedacht daarom voor hem een slimme oplossing waardoor hij zijn werkleven weer terug heeft.

“Ondanks de tien operaties die ik onderging, zijn mijn benen te zwak om mijn gewicht te dragen. Ik wist daardoor dat ik een baan als kok waarbij je lange tijd moet staan zelfs met de nieuwst technologie niet terug zou krijgen”, zegt hij in een interview op Rehacare.com. Toch heeft hij van dat ongeluk geleerd vooral vooruit te kijken. Dat denken in mogelijkheden heeft zijn vriend Bernard Tichy ook sterk. Hij wilde Peter graag helpen om hem zo zijn passie voor het koken weer terug te geven. “Ik moest mijn vriend helpen. Na drie weken ontwikkelen zei ik tegen hem: Peter, we gaan je ophangen.”

Door de keuken bewegen

Bij de oplossing die Bernard bedacht hangt Peter namelijk aan een soort rail, waar een stang op is gemaakt met een steun om op te zitten. Zo kan hij zich door de keuken bewegen van bijvoorbeeld de oven naar het aanrecht of van het aanrecht naar het fornuis. Die vrijheid betekent veel voor de kok. “Ik heb mijn autonomie weer terug, ik ben weer in staat om mijn familie te onderhouden en ik ben weer gelukkig!”

Zitten terwijl je staat

Samen zijn Peter en Bernard een bedrijfje gestart met als naam ‘Standing Ovation’. Daarmee willen ze niet alleen bijdragen aan het laten reïntegreren van mensen met een beperking en zo ook zorgen voor meer inclusie. Ze willen ook een oplossing bieden voor meer mensen die lang moeten staan tijdens hun werk. Door de druk van de benen af te halen kunnen allerlei problemen worden voorkomen. “Standion Ovation zorgt dat je kunt zitten terwijl je staat!”, zegt Peter.

In deze video kun je zien hoe de rail in een keuken werkt:Foto: Standing Ovation

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: