Direct door naar content
‘Ik gun ieder kind het plezier van sporten’ afbeelding nieuwsbericht

‘Ik gun ieder kind het plezier van sporten’

20 december 2023

Een oproep in het lokale weekblad op het juiste moment: een clinic van veelvuldig Paralympisch rolstoeltenniskampioene Esther Vergeer bij tennisclub BTC De Pettelaer in ’s-Hertogenbosch. Voor Floor Traa en Floor Vink blijkt de clinic een grote inspiratie en motivatie om in 2016 te starten met rolstoeltennis. Het levert ze niet alleen veel sportplezier en meer zelfvertrouwen, maar ook een mooie vriendschap op. Nog steeds trainen zij samen tweemaal per week.

Door Marjolijn van Spaandonk

Juist op het moment van de clinic aankondiging zijn Floor Traa (16) en haar ouders op zoek naar een passende sport in de omgeving van Haarsteeg. “Vroeger kon ik wel gewoon lopen, maar door mijn spierziekte sturen de zenuwen mijn spieren steeds slechter aan. Het paardrijden heb ik nog lang volgehouden, maar het wedstrijdzwemmen kon ik niet meer bijhouden, ondanks dat ik eerst altijd op kop liep”, vertelt Floor Traa. “Maar ik wilde blijven sporten, juist vanwege mijn aandoening, maar ook omdat ik er plezier in heb en voor de gezelligheid.” Ook voor Floor Vink uit Nuland kwam de clinic van Esther Vergeer op het juiste moment, nadat ze heel enthousiast thuis kwam van een clinic bij de plaatselijke tennisvereniging. Ook zij greep deze kans.

Rollerkracht
Floor Traa is 9 jaar en Floor Vink 10 jaar oud, als ze in juni deelnemen aan de clinic van Esther Vergeer. Beiden zijn direct enthousiast en melden zich aan voor een nieuwe groep rolstoeltennistraining. “Nadat ik een tijdje niet echt mee kon doen met sporten, was ik erg blij dat ik nu samen met anderen op hetzelfde niveau kon starten”, zegt Floor Traa. Op dat moment is ze nog niet rolstoel gebonden en mist nog de kracht in haar armen om goed te kunnen rollen. De leen sportrolstoel maakt bij de trainingen dan ook voorlopig plaats voor haar eigen elektrische rolstoel. Floor Vink (17) is geboren met spina bifida, oftewel een open rug, en verplaatst zich hierdoor al sinds heugenis in een rolstoel. “Haar eerst rolstoel kreeg ze op haar tweede, was felgeel met spaakbeschermers met racebanden erop”, vertelt Dianne, de moeder van Floor Vink. “Dat paste echt bij haar omdat het toen al een pittige meid met doorzettingsvermogen was. Ze ging direct rollend op avontuur en trok alle kastjes open.” Floor Vink vult aan: “Ik ben bij de zwemles bij HUB in Rosmalen eens met rolstoel en al het zwembad in gereden. Iedereen schoot te hulp, maar ik kon mezelf goed redden. Goede test dus!” Maar het zwemmen was voor Floor Vink vooral nuttig voor de zelfredzaamheid en geen sport om te blijven beoefenen. Die uitdaging vindt Floor Vink al bijna tien jaar wel in rolstoeldansen bij Danscentrum Rosmalen. Ze wordt zelfs tweemaal Nederlands Kampioen Duodansen in Latin en Ballroom.

“Onderling en actief sporten vind ik leuk. Ik haal er vooral veel plezier uit en doe niet mee om te winnen.”

Zelfvertrouwen
Inmiddels sporten de tennisvriendinnen beiden, grotendeels dankzij gemeentelijke subsidies, in een eigen speciale tennisrolstoel. Daar heeft Floor Traa fysiek anderhalf jaar hard naartoe gewerkt : “Omdat ik de techniek van rolstoeltennis wel beheerste, maar de kracht om te rollen nog niet had, ben ik erbij gaan fitnessen om die kracht op te bouwen. Deze tennisrolstoel is op mij aangepast, zit beter en draait beter met een kleine inspanning.” Beiden hebben er al enkele toernooien en wintercompetities op zitten. Floor Vink: “Onderling en actief sporten vind ik leuk. Ik haal er vooral veel plezier uit en doe niet mee om te winnen.” Het sporten heeft haar volgens moeder Dianne meer gebracht: “Floor was bang voor elke bal die op haar afkwam. Door tennis is er een wereld voor haar open gegaan. Ze heeft meer zelfvertrouwen en ruimtelijke inzicht gekregen. Bovendien is ze onder leeftijdsgenoten met een beperking en is iedereen gelijk. Dat gun ik elk kind.”

Benieuwd naar rolstoeltennis? Neem gratis een proefles bij BTC De Pettelaer in ‘s-Hertogenbosch! Neem voor meer informatie contact op met Fleur van de Laar via het mailadres fleur@pettelaer.nl of neem contact op met Uniek Sporten via denbosch@unieksporten.nl of telefoonnummer 073 615 56 37.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: