Direct door naar content
Sport van de Week: langlaufen! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: langlaufen!

22 december 2023

Met een (chronische) beperking kan veel meer dan je denkt! Zeker op het gebied van sport en bewegen. In de winter kun je weer andere sporten ontdekken dan in de zomer. Daar moet je zeker in ons land met weinig sneeuw even op gewezen worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sport van deze week: langlaufen!

Als je mensen om je heen nu al hoort over de plannen voor de wintersportvakantie dan kan dat bij jou misschien ook gaan kriebelen. Ook met een beperking kun je leren skiën of snowboarden. Maar heb je al eens aan langlaufen gedacht? Deze sport op lange latten is ook toegankelijk voor allerlei beperkingen.

Train al je spieren

Langlaufen is het echte genieten tijdens de wintersport: frisse neus, lange halen met armen en benen en dan snel naar de warme chocomelk. Bij langlaufen beweeg je je op een iets lager tempo naar voren dan bij skiën. Dat zegt niet dat je er niet moe van kan worden: je beweegt tijdens het langlaufen al je spieren, zelfs je buikspieren. Een goede conditie is dus belangrijk.

Zittend of staand

Net als bij skiën wordt bij aangpast langlaufen onderscheid gemaakt tussen zittend en staand. Staand langlaufen kan op één of twee ski’s waarbij je je vooruitduwt met de stokken. Deze vorm kun je ook goed doen als je een beenprothese hebt. En natuurlijk ook als je een armprothese hebt. Bij zittend langlaufen maak je gebruik van een soort sleetje met twee lange ski’s. Op die manier kun je ook in het spoor van speciale langlaufbanen blijven. De foto boven dit artikel geeft goed weer hoe dat werkt.

Visuele beperking

Als je blind of slechtziend bent kun je met een beetje hulp van een begeleider ook goed langlaufen. Met een (ziende) begeleider kun je namelijk ook over het langlauf-spoor worden geleid. Onderweg vertelt de begeleider hoe het terrein eruit ziet en vooral ook wat er aan eventuele obstakels aan kan komen: bomen, overhangende takken en kleine hobbels. Hij geeft verder ook aan als er een bocht of een afdaling in het parcours zit of als je snelheid moet maken voor een naderende beklimming.

Oefenen op rolski’s

Wat je beperking ook is maakt dus niet uit bij langlaufen. Wat in alle gevallen geldt is dat je zult merken dat langlaufen behalve een goede conditie ook een specifieke techniek vraagt. Daar gaat zeker in het begin wat oefening in zitten. Dat kan ook in Nederland, want je hebt daar op zich geen sneeuw voor nodig. Op rolski's kun je de langlauftechniek namelijk ook al heel goed trainen.

Ben je op zoek naar meer (winter)sporten? Ga dan naar de Sportzoeker voor het complete overzicht. 

Foto: Evgeny Haritonov / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: