Direct door naar content
Interactieve speelmuur maakt bewegen ‘fantastisch’ afbeelding nieuwsbericht

Interactieve speelmuur maakt bewegen ‘fantastisch’

04 januari 2024

Bewegen hoeft niet saai te zijn! Je kunt ook met leuke spelletjes in beweging komen en je zo fitter voelen. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat door gamen te combineren met bewegen je op een hele nieuwe manier uitgedaagd kan worden. Daar weten ze in woonzorgpark Groot Schuylenburg van ’s Heeren Loo in Apeldoorn met de X-wall alles van. Dennis Bannink (42) is een enthousiaste gebruiker van deze interactieve beweegmuur.

In april 2022 was ’s Heeren Loo de eerste organisatie in de gehandicaptenzorg die een interactieve speelmuur in gebruik nam. De X-wall is sindsdien een groot succes gebleken om mensen met een verstandelijke beperking spelenderwijs in beweging te brengen. Als het licht uit gaat kan een kale witte muur worden omgetoverd tot elk denkbaar speelveld. Dat maakt van alles mogelijk zoals een rekensommen maken, leren spellen of een potje voetballen. Het leuke is dat het beeld op de muur ook weer reageert op de beweging, bijvoorbeeld een bal in een bepaald vak, waardoor je punten scoort.

Magisch effect

Johan Elbers van ’s Heeren Loo vertelde bij de opening op VGN.nl al over de positieve effecten van de X-wall. “De speelmuur heeft een magisch effect op onze doelgroep, die van nature meer moeite heeft om in actie te komen. De toepassing stimuleert ze spelenderwijs om te gaan bewegen en leren. De spellen worden afgesteld op het juiste niveau en de feedback wordt op het juiste moment gegeven. Zo wordt leren, spelen en bewegen een hartstikke leuke bezigheid.” Dat de muur uitnodigt om te gaan bewegen is goed te zien, want ook zorgbeleiders en iedereen die erlangs loopt wil spontaan een potje meedoen.

Van alles mogelijk

Dennis Bannink (42) is ook vaak bij de X-wall in de gymzaal van Groot Schuylenburg te vinden. Hij heeft al een actief leven met wandelen, fietsen op de hometrainer en meedoen met het tv-programma Nederland in Beweging. De spellen op de beweegmuur vindt hij het allerleukste om te doen. De licht- en geluidseffecten maken van elk spel of sport een beleving. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je sporten doen als handbal, voetbal en tennis. De favoriete spellen van Dennis zijn voetballen, het vuurwerkspel en basketbal. Hij vindt bewegen op deze manier ‘fantastisch’.

Bron: VGN.nl

Foto: Angeliek de Jonge / VGN

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: