Direct door naar content
Mar is eerste Spaanse politica met syndroom van Down afbeelding nieuwsbericht

Mar is eerste Spaanse politica met syndroom van Down

22 januari 2024

De Spaanse Mar Galcerán (45) heeft geschiedenis geschreven: ze is namelijk het eerste parlementslid in haar land met het syndroom van Down. Ze wil met haar rol in de politiek laten zien dat vooroordelen over mensen met Down niet kloppen.

Mar heeft haar hele leven al geprobeerd om een ‘zo gewoon mogelijk’ leven te lijden. Ze ging bijvoorbeeld naar een reguliere school, deed daarna een beroepsopleiding en sloot zich al op haar 18e aan bij een politieke partij. Dat zij een paar maanden geleden werd benoemd in het regionaal parlement van Valencia ziet zij als een bevestiging dat je met een beperking meer kunt dan veel mensen denken. “Ik heb bereikt wat ik wilde, maar ik heb er wel voor moeten vechten. Mensen kijken naar je gezicht en denken meteen dat je het niet kunt.”

Onderwijs

Het beeld dat mensen met Down ‘dom’ zijn wil ze vanuit de politiek ook graag veranderen. Mar wil zich daarom onder andere inzetten voor onderwijs voor kinderen met Down. Ze vindt dat meer van deze kinderen naar een gewone school zouden moeten in plaats van het speciaal onderwijs.

Meer carrièrekansen

In Nederland wordt die oproep ook positief ontvangen. Zo geeft politicus Rick Brink, die bekend werd als minister voor gehandicaptenzaken, ook aan dat het voor de ontwikkeling van kinderen beter is als ze naar regulier onderwijs kunnen gaan. “In Nederland bewegen de meeste mensen met een beperking zich in een separate samenleving. In de ‘gewone’ maatschappij leren ze vooral om zelf verantwoording af te leggen en het beste uit zichzelf te halen. Zo heb je meer kans op een carrière.”

Bewustwording

Hij vindt het feit dat Mar een plek in het Spaanse parlement heeft gekregen een unieke prestatie. Dat is ook niet voor iedereen met het syndroom van Down weggelegd, zegt hij. “Maar door hard werken en de juiste begeleiding en steun kan het wel. Zij draagt bij aan de bewustwording van deze groep mensen. Dat we niet alleen kijken naar hun beperking, maar naar wat ze doen en betekenen voor de maatschappij. Dat is alleen maar winst.”

Bron: AD.nl

Foto: Instagram Mar Galceran

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: