Direct door naar content
Deze VR-game is speciaal voor blinde kinderen afbeelding nieuwsbericht

Deze VR-game is speciaal voor blinde kinderen

15 februari 2024

Virtual Reality of kortgezegd VR wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt om met een bril een andere wereld na te bootsen. Zo krijgen games ook een extra laag omdat je zo echt het gevoel krijgt dat je in dat spel staat. Maar hoe gebruik je die technologie voor kinderen met bijvoorbeeld een visuele beperking? Voor deze groep hebben ICT-studenten van Fontys nu een speciale game ontwikkeld.

Student Eline Vooijs was bij dit project samen met twee studiegenoten aan de slag gegaan met een opdracht van VISIO Onderwijs Haren. Bij deze school voor kinderen met een visuele of meervoudige beperking hadden ze VR-headsets aangeschaft, maar ze waren nog op zoek naar hoe ze dat konden gebruiken voor hun leerlingen. Eline begon daarom te onderzoeken hoe de leerlingen met een visuele beperking VR kunnen beleven.

Trillingen in controllers

VR en een visuele beperking lijken een onlogische combinatie, maar deze techniek bestaat uit meer dan alleen beeld en geluid. “Er is ook zoiets als haptische feedback, zoals trillingen in controllers. Door dat in ons spel te integreren, kan VR de leerlingen nog steeds ondersteunen in wat zij in het spel moeten doen.”

Potje basketbal

Het spel VisioVR is bewust voor iedereen simpel gehouden. Het gaat daarbij om het oprapen van een virtuele basketbal die je in een basket moet zien te gooien. Dat doe je met controllers in je handen. Iedereen kan op zijn niveau worden uitgedaagd, want na vijf rake schoten kun je in een moeilijker level komen. Voor iemand zonder beperking is dat spel redelijk makkelijk te doen, maar dat wordt anders als je slechtziend bent of een functiebeperking aan je armen of handen hebt.

Audio-uitleg

Daar hebben de studenten natuurlijk goed over nagedacht bij dit spel. Leerlingen met een visuele beperking krijgen bijvoorbeeld eerst een audio uitleg, en je hoort een geluidje wanneer je de bal hebt opgepakt. Ook geeft de basket een 3D-audiosignaal af zodat je weet waar de basket is. Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen door middel van het indrukken en loslaten van knopjes op de controller de bal oppakken en wegschieten.

Met leerlingen

Al die opties zijn trouwens door de leerlingen zelf aangegeven tijdens bezoeken van de studenten aan de basisschool in Haren. Eline merkte toen gelijk al hoe enthousiast de kinderen waren. “Ik realiseerde me daardoor hoe bijzonder dit project is. Kinderen met een beperking kennen een heel andere manier van leren en het is mooi dat we daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Wil je meer weten over gaming en esports met een beperking? Kijk dan op Uniek Esports

Bron: Bron.Fontys.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: