Direct door naar content
Hidde schaatst met zijn frame gewoon tussen de rest afbeelding nieuwsbericht

Hidde schaatst met zijn frame gewoon tussen de rest

22 februari 2024

Voor kinderen met een beperking is samen sporten en spelen vaak wat ingewikkelder. Je komt dan snel in groepjes met alleen kinderen met een beperking. Steeds vaker organiseren sportclubs het zo dat kinderen met en zonder beperking juist samen kunnen sporten. Dat gaat heel goed! Frame Schaatsen is daar een goed voorbeeld van. Hidde (12) kan in de schaatsles nu gewoon meedoen in een schaatsklasje.

Mariëtte, de moeder van Hidde, vindt het belangrijk dat Hidde in aanraking komt met kinderen zonder beperking. “Meedoen is voor ieder kind waardevol, ook als ze daar zelf niet altijd om vragen of erbij stilstaan. En ook voor kinderen zonder beperking is het belangrijk dat ze in aanraking komen met gehandicapte kinderen. Voor kinderen is het zo gewoon om elkaar te steunen; laten we ze dan ook die mogelijkheid geven. Als je ze scheidt in groepjes met en zonder beperking, dan ontneem je hen die kans.”

Gewoonste zaak van de wereld

Zoals de naam al doet vermoeden is Frame Schaatsen een soort Frame Running op het ijs. In plaats van wielen maak je hierbij gebruik van ijzers onder het frame en je zet af met spikes onder je schoenen. Deze relatief nieuwe sport bleek voor Hidde een uitkomst.

Gewoon schaatsen is lastig doordat hij zijn linkerarm en been niet goed kan gebruiken. Maar zittend op het schaatsframe zwiert hij over het ijs. “Hij vindt het heel erg leuk. Hij sluit aan bij zijn groepje en gaat lekker aan de slag. Samen doen ze oefeningen zoals slalommen, tikkertje of onder armpoortjes door schaatsen. En als hij een keertje niet mee kan doen, dan verzint de trainer voor hem een andere opdracht.”

Gewoonste zaak

Hidde is nu wekelijks te vinden op de Vechtse Banen in Utrecht voor zijn schaatsles. Hij vindt daar “de juffen, kinderen en het samenwerken”, het leukste.  “Ik ben zelfs op Hart van Nederland geweest, op televisie!” Zijn moeder ziet dat de andere kinderen Hidde en zijn schaatsframe ook de gewoonste zaak van de wereld vinden. “Andere kinderen proberen meteen contact te maken met Hidde. Zij hebben geen schroom om iets te vragen of te zeggen, dat gaat heel natuurlijk. Dat hij een frame heeft is voor hen helemaal niet relevant, dat is gewoon zo, net als iemand anders blauwe schaatsen heeft.”

Ook Frame Schaatsen?

Wil jij net als Hidde Frame Schaatsen? Bij 16 ijsbanen in Nederland kun je meedoen met de lessen, of een frame huren om vrij te schaatsen. Kijk maar eens op frameschaatsen.nl.

Bron: Stichting het Gehandicapte Kind

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: