Direct door naar content
Sport van de week: schuiftafeltennis afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: schuiftafeltennis

29 februari 2024

In de Sportzoeker vind je het complete aanbod van aangepaste sporten en beweegactiviteiten. Wist je dat je hierdoor keuze hebt uit meer dan 175 sporten en 4350 clubs die die sporten aanbieden? Daar komen ook steeds weer nieuwe sporten bij die we graag bij je onder de aandacht brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sport van deze week: schuiftafeltennis.

► Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Schuiftafeltennis is een aangepaste vorm van tafeltennis. Zoals je al uit de naam kunt halen zit er een groot verschil in deze spelvorm. Waar je bij tafeltennis de bal moet laten stuiteren en over het net moet spelen, is dat bij schuiftafeltennis juist niet de bedoeling. Het net is hierbij verhoogd en je moet zorgen dat de bal blijft rollen en contact houdt met de tafel.  

Aangepast materiaal

Om schuiftafeltennis te spelen heb je iets ander materiaal nodig dan tafeltennis. Behalve het verhoogde net, waar je de bal dus onderdoor speelt, heb je ook aan de zijkanten van de tafel schuifranden. Deze randen worden op een vaste tafel gezet en kunnen ook naar binnen of buiten worden geplaatst om het speelveld groter of kleiner te maken. Bij schuiftafeltennis worden ook anderen batjes gebruikt met een afgevlakte kant, dat schuift lekkerder. Als je wat mobieler bent kun je het ook met een gewoon batje spelen.

Instapsport

Die genoemde aanpasmogelijkheden maken dat schuiftafeltennis voor iedereen op elk niveau een geschikte sport is. Het is zeker een goede instapsport als het reguliere tafeltennis door jouw beperking nog lastig is. Met schuiftafeltennis heb je dezelfde lichamelijke effecten. Je traint namelijk ook je oog-hand coördinatie en je reflexen. Het is vooral ook een heel leuk en snel balspel!

Nieuwe contacten

Sanne Dasselaar vertelt in een video van de Nederlandse tafeltennisbond dat zij in schuiftafeltennis een ideale sport heeft gevonden die zij ook vanuit haar rolstoel kan doen. “Het bijzondere is dat je hierbij vanuit welke beperking dan ook lekker kunt sporten. Je maakt zo ook weer contacten die je anders niet maakt.”

Bekijk de video hieronder om een idee te krijgen van deze leuke en vooral toegankelijke sport:

Denk jij nu: dat wil ik ook? Kijk dan op de pagina over schuiftafeltennis voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: