Direct door naar content
Sport van de Week: curling afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: curling

14 maart 2024

Wist jij al dat onze Sportzoeker het meest complete overzicht geeft voor sporten en bewegen met een beperking? Je heb in de zoekfunctie op Uniek Sporten keuze uit meer dan 175 sporten en 4350 clubs die die sporten aanbieden. Die lijst wordt ook steeds aangevuld met nieuwe sporten. De sport van deze week is een hele mooie toevoeging: curling!

Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Curling is een wintersport die je op een ijsbaan doet. Niet op een ronde, maar een rechte langwerpige ijsbaan. Zo’n baan wordt ook wel in het midden van een ovalen baan gemaakt. Curling is een tactisch spel waarbij het gaat om snelheid, richtingsgevoel en goed samenwerken. Je speelt dit in teams van vier spelers en het doel is simpel gezegd om de zware stenen naar het ‘huis’ te schuiven over het ijs. Dat is de blauwe cirkel met een rode cirkel in het midden. Daar wil je zoveel mogelijk stenen hebben.

Vegen maar!

Om dat doel te bereiken is het niet alleen een kwestie van die steen heel hard over het ijs te zwiepen: te veel snelheid is ook niet goed want dan ga je voorbij het huis. Het is dus zoeken naar de juiste vaart en het belangrijkste de juiste richting. Daar is het vegen van de teamleden ook belangrijk bij, want die zorgen dat de steen nog net wat verder of juist wat meer naar links of rechts kunnen worden geleid.

Met allerlei beperkingen

Bij deze sport is strategie heel erg belangrijk. Je leert bij curling daardoor ook goed strategisch na te denken. Daarbij is het teamwork ook erg belangrijk, want je moet die strategie wel samen uitvoeren! Wat leuk is aan curling is dat het ook met heel veel beperkingen mogelijk is door aangepaste bezems, stabilisatie apparatuur en flexibele regels.

Rolstoelcurling

Zelfs als je in een rolstoel zit dan kun je aan curling doen, dan heet het rolstoelcurling! Dit is in veel opzichten precies hetzelfde als curling. Het enige verschil is dat je bij rolstoelcurling niet hoeft te vegen om de steen zo ver mogelijk te krijgen. Dat maakt het ook moeilijker, want als je de steen loslaat kun je hem niet meer van richting veranderen.

Ben jij benieuwd of deze sport iets voor jou is? Ga dan naar de pagina over curling voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: