Direct door naar content
Deze game maakt leren met een verstandelijke beperking leuk! afbeelding nieuwsbericht

Deze game maakt leren met een verstandelijke beperking leuk!

21 maart 2024

Bij gamen denken we vaak vooral aan leuke spellen, maar games kunnen ook worden gebruikt om iets te leren. Robins Wereld is een goed voorbeeld van zo’n educatieve game. Dit online spel is speciaal ontwikkeld om kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking aan te moedigen te leren en ontwikkelen.

Voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking is leren vaak een uitdaging. Dat betekent niet dat deze kinderen niet kunnen leren. Omdat zij anders communiceren en leren is het belangrijk onderwijsmiddelen daarop aan te passen. Bij de ontwikkeling van de game Robins Wereld werden daarom ook gedragswetenschappers Marja Eding en Heleen Wienen van den Berg van ’s Heeren Loo Advisium betrokken. “Deze kinderen kúnnen wel leren. Het is belangrijk te ontdekken op welke manier dat gebeurt en welke instructie hen daarbij helpt”, zegt Marja Eding.

Vaardigheden

Robins Wereld is gericht op het vergroten van het lerend vermogen van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat daar een aantal vaardigheden belangrijk voor zijn: aandacht, impulscontrole, werkgeheugen en probleemoplossend vermogen. Deze vaardigheden zijn in verschillende speelwerelden verwerkt.

Stralende ogen

De eerste reacties op dit nieuwe spel zijn al positief. Zo geeft een docent in het speciaal onderwijs aan: "Onze leerlingen hebben extra ondersteuningsbehoeften en baat bij een leeromgeving met extra aandacht voor kleinschaligheid, voorspelbaarheid, veiligheid en prikkelregulatie. Daar sluit Robins wereld echt bij aan."

Kinderen die het spel hebben gespeeld zijn ook enthousiast. Zo zegt Pieter, ouder-verzorger van Siemone: "Voordat Robins Wereld er was, had Siemone nog nooit op een tablet gespeeld. Haar ogen straalden toen ze er mee aan de slag ging. Het bestaan van de educatieve game Robins Wereld betekent voor mij ook een stuk erkenning van deze doelgroep."

Meer informatie over deze game is te vinden op www.robinswereld.nl

Op Uniek Esports vind je meer inspiratie over gamen en esports met een beperking. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: