Direct door naar content
Slechtziende Jos wil surfend het IJsselmeer oversteken afbeelding nieuwsbericht

Slechtziende Jos wil surfend het IJsselmeer oversteken

26 maart 2024

Jos Lavrijssen (57) ziet bijna niks, maar hij gaat graag een sportieve uitdaging aan. Op 11 april wil hij namelijk surfend het IJsselmeer oversteken. Die datum is niet zomaar gekozen: dan viert Sailwise dat het al 50 jaar watersportvakanties organiseert. Jos zal daarom die feestelijke oversteek samen met hele groep watersporters maken.

Jos heeft een oogziekte waardoor hij nog maar drie procent ziet. Je zou het misschien niet verwachten, maar ondanks zijn slechte zicht is hij al jarenlang fervent surfer. Dat doet hij bij Windsurfclub Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Surfen is helemaal niet moeilijk volgens Jos. “Het is een kwestie van doen. Dan leer je het wel. Het is wel zo dat veel blinden of slechtzienden moeite hebben met hun balans op een bewegend iets als een surfplank.”

Hulp van buddy Gerard

Op het water kan Jos precies genoeg zien. “Het water is een groot vlak. Ik zie wel de contouren van de bomen en de oevers.” Als hij op zijn vertrouwde plas in Hilvarenbeek surft dan maakt hij gebruik van een app die aan de hand van gps-coördinaten aangeeft waar hij is op het meertje. Als hij de oversteek van het IJsselmeer gaat maken heeft hij die gps-hulp niet, maar dan heeft hij een buddy mee. Via een radioset op zijn helm kan hij met zij buddy Gerard in de boot communiceren. “Op zo’n groot open water heb je geen idee welke kant je uit moet.” Gerard geeft hij daarnaast ook door wat de wind doet en of hij meer naar links of rechts moet surfen.

Hopen op gunstige wind

Gerard vindt het knap wat Jos doet op de surfplank. “Ik vind het ook knap dat hij altijd zo positief gestemd is. Het is echt een genot om met hem samen te werken.” Aan die samenwerking zal het niet liggen, nu nog hopen op een beetje gunstige wind. Dat is zeker op het IJsselmeer een bepalende factor, weet Jos. “Zo kan er tegenwind zijn. En dan moet je echt zigzaggen. Die veertig kilometer kan dan zomaar honderd kilometer worden. Het kan dus heel zwaar worden.”

Als het Jos lukt het IJsselmeer over te steken van Elahuizen naar Enkhuizen dan heeft hij al een volgend droomdoel: “Ik wil het Kanaal naar Engeland oversteken.”

Bron: Omroep Brabant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: