Direct door naar content
 Surf Project zorgt al 10 jaar voor een grote glimlach afbeelding nieuwsbericht

Surf Project zorgt al 10 jaar voor een grote glimlach

03 april 2024

Surfles voor kinderen met het syndroom van Down, autisme of adhd, dat is wat het Surf Project al tien jaar met veel succes doet. Elke zomer krijgen honderden kinderen zo onder speciale begeleiding de kans de golven op een surfplank te bedwingen. Dat zorgt bij de deelnemers natuurlijk voor een boost aan hun zelfvertrouwen en vooral een hele grote glimlach op het gezicht.

Surfen met een beperking? Jazeker! Het is zelfs een bijzonder geschikte activiteit als je bijvoorbeeld het downsyndroom, autisme of adhd hebt. Daar zijn ze tien jaar geleden achter gekomen bij een eerste kleinschalige proef van het Surf Project in Zandvoort. Inmiddels zijn daar ook locaties in Camperduin, Ouddorp en Ter Heijde bijgekomen.

Elk succes vieren

De surflessen die op die vier locaties langs de Noordzeekust worden gegeven, kennen een speciale aanpak met veel individuele aandacht, vertelt Marieke van Bragt is locatiecoördinator in Ter Heijde op AD.nl. “Alles wat we doen, is gericht op een positieve ervaring die zorgt voor een grote glimlach en een impuls voor het zelfvertrouwen. We proberen grenzen te verleggen, maar vieren elk succes. Of je nu op de plank blijft liggen of de hele golf staat.”

Trotse blik

Het strand in Ter Heijde is volgens Marieke perfect voor de kinderen waar zij surfles voor geven. Het is namelijk een rustig plekje met veel ruimte, waardoor er ook minder prikkels zijn. Dat zorgt voor een relaxte sfeer en vooral heel veel lol tijdens het surfen. “Het is voor de kinderen geweldig om te doen, ze krijgen er zelfvertrouwen en eigenwaarde van. Een eerste keer op zo’n plank is echt wel spannend. Maar als ze het gedaan hebben, zijn ze zo ontzettend trots. Van die blik in hun ogen krijg ik iedere keer weer kippenvel.”

Steviger in de schoenen

Het surfen heeft voor de kinderen ook lang na de les nog positieve effecten, weet Marieke: “Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, en we horen het terug van ouders. Kinderen durven meer, maken makkelijker contact en staan steviger in hun schoenen door hun ervaringen in zee.”

Bron: AD.nl

Bekijk ook deze video over het Surf Project:

Meer weten? Ga dan naar de pagina over surfen met een beperking of direct naar het Surf Project. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: