Direct door naar content
Rolstoelvaardigheidstrainingen voor inwoners uit Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelvaardigheidstrainingen voor inwoners uit Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort

17 april 2024

Het credo van Stichting SportSupport Kennemerland luidt ‘iedereen een leven lang gezond actief’. Het vermogen om jezelf te verplaatsen naar de supermarkt, vrienden of familie en bovenal de sportvereniging, hoort daar voor SportSupport ook bij. Daarom organiseert SportSupport samen met Stichting Wheelchair Skills Team rolstoelvaardigheidstrainingen voor inwoners uit de gemeente Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. 

Vertrouwen in eigen rijkunsten
De trainingen richten zich op de ‘empowerment’ van de deelnemers. Allereerst krijgen rolstoelgebruikers training in hun eigen vaardigheden, zodat zij zich makkelijker door het leven kunnen verplaatsen. Daardoor krijgen de deelnemers meer vertrouwen in hun eigen rijkunsten, zodat ze op- en afstapjes en andere fysieke obstakels kunnen nemen en ook durven te nemen. Deze boost van het zelfvertrouwen zorgt ervoor dat zij beter participeren in de maatschappij, iets wat wij in de regio erg belangrijk vinden. 

Levenslang profijt 
Vaak worden rolstoelers door de wereld om hun heen jarenlang geconfronteerd met de beperkingen van een rolstoel. Rolstoelers hebben iemand van buiten nodig die ze op een positieve manier inspireert. Iemand die ze laat zien wat er allemaal wel mogelijk is met een rolstoel en niet alleen de beperkingen belicht. Paralympiër Kees-Jan van der Klooster is één van de trainers die op een enthousiasmerende en uitdagende wijze het maximale uit de cursisten haalt, waardoor ze veel meer kunnen dan ze dachten. Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht blijkt dat de trainingen een blijvend effect hebben, zodat de deelnemers hun gehele leven profijt hebben van de opgedane kennis en technieken. De rolstoelvaardigheidstrainingen bestaan uit 4 trainingen. Het eerste deel van de trainingen wordt binnen in een gymzaal georganiseerd. Hierbij oefenen de deelnemers op de (basis)vaardigheden van het rolstoel rijden. Het tweede deel van de vaardigheidstrainingen is buiten. Tijdens dit deel gaan de deelnemers onder begeleiding de obstakels uit testen die zij in het dagelijks leven kunnen tegenkomen.

Trainingen

De training bestaat uit vier lessen van elk twee uur. De eerste twee lessen worden in een gymzaal gegeven, waarbij we ons eigen parcours inzetten. Hier wordt de basis gelegd voor het rollen op straat. Het ontwikkelen van gevoel, vertrouwen en controle met en over de rolstoel is het doel, waarbij het ervaren van plezier met de rolstoel voorop staat. De volgende praktische onderdelen komen aan bod: rijvaardigheid, balansvaardigheid, drempels en platforms op en af gaan, helling op en af gaan. De laatste twee lessen vinden buiten plaats. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan straatlezen, stoepen op en af gaan, helling op en af gaan, trapjes overwinnen en het gebruik van OV. De trainingen vinden plaats op zaterdag 8, 15, 29 juni en 6 juli. Meer informatie of aanmelden? Kijk op we de website www.sportindewijk.nl/rolstoelvaardigheid
 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: