Direct door naar content
Rolstoelbasketballers en zwemmer Bas Takken geplaatst voor Parijs! afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelbasketballers en zwemmer Bas Takken geplaatst voor Parijs!

18 april 2024

De Paralympische Spelen komen steeds dichterbij. Dat is zeker het geval voor de Nederlandse atleten die hun ticket naar Parijs al op zak hebben. Afgelopen week verzekerden de rolstoelbasketballers hun deelname aan de Spelen en zwom Bas Takken nog een belangrijke paralympische limiet.

De Nederlandse rolstoelbasketbalmannen speelden vorige week in het Franse Antibes het paralympisch kwalificatietoernooi. Door de winst op Colombia met 60-39 wist Nederland zich daar te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Parijs. Nederland is met de overwinning op Colombia het vijfde land dat verzekerd is van deelname aan de Paralympische Spelen. Australië, Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten wisten eerder hun ticket naar Parijs al te boeken.

Mannen en vrouwen naar Parijs

Het is voor het eerst sinds 2016 dat de Nederlandse ploeg weer actief is op de Paralympische Spelen. Toen eindigden de rolstoelbasketballers als zevende in Rio de Janeiro. Tussen 1980 won Nederland een keer goud, drie keer zilver en een keer brons op de Paralympische Spelen. De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen met onder andere Bo Kramer waren trouwens al zeker van hun ticket naar Parijs. De paralympische kampioenen van Tokio wonnen afgelopen jaar ook de WK en het EK. Door hun plaats in de finale bij het EK in Rotterdam tijdens de EPC hadden ze hun kwalificatie al op zak.

Bas Takken pakt laatste kans

Vorig weekend was de Eindhoven Qualification Meet (EQM) voor veel paralympische zwemmers de laatste kans om de kwalificatielimieten te zwemmen voor de Spelen in Parijs. Zwemmer Bas Takken probeerde het eerst op de 200 meter wisselslag, maar kwam daar net 0,04 seconden tekort.

Amper een uur na die teleurstelling pakte Takken eindelijk revanche op de 100 meter rugslag. “Dit was plan B dat we voor Bas in gedachten hadden; een ontsnappingsroute naar Parijs”, zuchtte bondscoach Bram Dekker opgelucht nadat Bas toch zijn paralympische nominatie op zak had. Ze houden nog een optie om Bas toch ook nog in te schrijven op de zijn favoriete afstand de 200 meter wisselslag. In totaal hebben acht Nederlandse zwemmers voldaan aan de gestelde limieten. De definitieve beslissing over wie mee mag naar Parijs wordt later genomen door NOC*NSF.

Meer nieuws over de voorbereiding op de Paralympische Spelen van Nederlandse sporters? Ga dan naar de Paranieuws pagina van Fonds Gehandicaptensport.

Foto: Ilse Schaffers

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: