Direct door naar content
Talentdag was voor Bo Kramer ‘begin van iets moois’ afbeelding nieuwsbericht

Talentdag was voor Bo Kramer ‘begin van iets moois’

08 april 2024

Al sinds 2012 is Bo Kramer een vaste waarde in het succesvolle Nederlandse vrouwen rolstoelbasketbalteam. Dat was ook het jaar dat Bo ontdekte dat ze talent bleek te hebben voor rolstoelbasketbal. De Paralympische Talentdag was een belangrijk moment voor haar.

Op 11 jarige leeftijd werd bij Bo bij toeval kanker ontdekt in haar rechteronderbeen. Er volgden zware operaties, een intensief revalidatietraject en een zoektocht naar welke sport ze met de blijvende handicap aan haar been nog kon doen. Aangemoedigd door haar vader, die coach van het Nederlands zitvolleybalteam was, bezocht ze in 2012 de Paralympische Talentdag.

Gelijk verkocht

Peter had de ijdele hoop dat dochter Bo voor ‘zijn’ sport zitvolleybal zou kiezen, maar het werd wat anders. Op het moment dat ze in een basketbalrolstoel gaat zitten is ze verkocht. Als zij en haar vader een foto van die eerste keer basketballen te zien krijgt, is ze direct weer terug in dat moment. “Ik weet nog dat ik in die stoel stapte en dacht: ik ga die bal er even in schieten. Even aan papa laten zien dat ik dit kan. Toen schoot ik en toen raakte ik niet eens de onderkant van het netje. Toen dacht ik: het is toch iets moeilijker dan ik dacht.”

Dunne armpjes

Peter: “Ik zie haar nog zitten met toen nog lange haren en dunne armpjes. Je zag gewoon dat toen ze in die stoel stapte dat ze heel erg gelukkig werd. Ik zag gelijk een glimlach op je gezicht verschijnen. Dat was wel uniek.” Op die Talentdag probeerde Bo nog meer sporten, weet ze nog te herinneren. “Zitvolleybal, handboogschieten en tafeltennis. Daarvoor had ik al zitvolleybal gedaan dan ging ik met mijn vader mee. Ik vond dat toch minder leuk. Toen ik in die rolstoel stapte vond ik het gelijk leuk. Ik kon voor het eerst sinds lange weer pijnvrij sporten. Ik was gelijk verliefd op het basketbal. Dat was wel het begin van iets moois.”

Paralympische Spelen

Ze bleek ook talent te hebben. De aanwezige coaches bij de Talentdag zagen dat ook en vroegen haar gelijk voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Binnen een paar maanden mochte ze met de nationale selectie meetrainen. En is ze nooit meer weggegaan. Inmiddels heeft ze bij twee Paralympische Spelen al een gouden en een zilveren medaille gehaald met het team. In Parijs gaat ze op voor haar derde deelname en misschien ook een derde plak?

Wil jij net als Bo ontdekken in welke sporten jij goed bent? Kom dan op 21 april naar de Talentdag op Papendal. Meer informatie en aanmelden kan via: nocnsf.nl/talentdag

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: