Direct door naar content
Dove voetbalfans genieten van stadionsfeer door speciaal shirt afbeelding nieuwsbericht

Dove voetbalfans genieten van stadionsfeer door speciaal shirt

19 april 2024

Dove fans van de Engelse club Newcastle United beleefden op de tribune vorige week een bijzondere wedstrijd. Speler Dan Burn vierde zijn goal met een boodschap in gebarentaal voor de groep dove fans. Dankzij een speciaal ‘soundshirt’ konden deze dove en slechthorende fans ook meegenieten van de hele stadionsfeer. Het gebruik van deze shirttechnologie was een primeur!

De dove en slechthorende fans van Newcastle United kregen afgelopen weekend extra aandacht van de club. Toen Dan Burn scoorde vierde hij dat met een boodschap die hij had afgesproken met de dove fans. Hij kruiste zijn handen voor zijn borst en juichte met zijn vuisten, wat ‘ik hou van de fans’ in gebarentaal betekent. Op de tribune waren de dove en slechthorende fans daardoor extra door het dolle.

Speciale soundshirts

Ook zonder het gebaar van Burn konden ze al merken dat in het stadion veel geluid werd geproduceerd. Dat kwam door de speciale soundshirts die zij aan hadden. Deze technologie houdt in dat het shirt door middel van trillingen en kleine blauwe lichtjes laat voelen wat er in het stadion gebeurt. Dat werkt zo: verspreid door het stadion worden microfoons geplaatst. Die vangen het geluid op en sturen ze door naar de shirts. Deze gaan dan trillen. Hoe harder de supporters juichen, hoe harder de trillingen.

Voor het eerst helemaal betrokken

“We zien de sfeer, maar om het publiek te voelen springen, dat is pas geweldig”, zeggen dove supporters Ryan Gregson en David Wilson tegen BBC Radio. Zij probeerden de shirts afgelopen zaterdag tijdens een wedstrijd tegen Tottenham Hotspur voor het eerst uit. “Ik voelde me voor het eerst helemaal betrokken.”

Blijvende impact

Het shirt was onderdeel van de campagne ‘Unsilence the crowd’, een initiatief om dove fans ook de échte voetbalervaring te bieden. "Eén op de vijf volwassenen in het Verenigd Koninkrijk is doof of heeft gehoorverlies en wordt in het dagelijks leven vaak geconfronteerd met barrières, ook bij live sportevenementen", zegt Teri Devine van het doveninstituut van het Verenigd Koninkrijk. Hij is dan ook enthousiast over de soundshirts. “Deze technologie kan een echte en blijvende impact hebben op hoe mensen die doof zijn en gehoorverlies hebben, live sport beleven."

Bekijk ook een filmpje van het gebaar bij AD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: