Direct door naar content
Meer creatieve oplossingen nodig voor inclusie in de sport afbeelding nieuwsbericht

Meer creatieve oplossingen nodig voor inclusie in de sport

22 april 2024

De sportwereld kan op het gebied van inclusie nog veel stappen zetten. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat sportverenigingen steeds meer hun best doen om toegankelijk te zijn voor iedereen. Meer sportorganisaties willen aan de slag met dit thema, bijvoorbeeld om stadionbezoek prettiger te maken. Om daar creatieve oplossingen voor te bedenken kwamen afgelopen maand professionals uit tien landen naar de KNVB Campus. 

Het bezoek aan de KNVB in Zeist was onderdeel van het programma ‘‘Innovation for Inclusion’ en werd georganiseerd door Integrated Dreams. Deze organisatie zet zich wereldwijd in om de sportwereld toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Ze kijken daarbij naar mogelijkheden om sport te beoefenen, de sport als werkplek of het bezoeken van wedstrijden en evenementen. Tijdens een ‘bootcamp’ kregen 14 cursisten in vijf dagen een inkijkje hoe de KNVB al bezig is met inclusie en innovatie.

Afgewezen door beperking

De deelnemers kwamen uit Bangladesh, Cyprus, Engeland, Griekenland, Japan, Nederland, Portugal, Schotland, Spanje en Turkije. Lyan Kas, speelster van het Nederlands CP-team, was één van hen. Zij is spastisch aan haar rechterarm en -been en ervaart in haar dagelijks leven regelmatig obstakels.

"Het is best lastig om werk of een opleiding te zoeken wat je ook leuk vindt. Het is regelmatig gebeurd dat ik bij een sollicitatie ben afgewezen vanwege mijn beperking. Ze zien het dan niet zitten en vinden het spannend. Ik had heel graag bepaalde dingen willen doen, maar die bleken niet haalbaar. Dat is frustrerend en pijnlijk, ook omdat vriendinnen wél de opleiding kunnen doen en uiteindelijk ook het werkveld in kunnen gaan", aldus Lyan die nu aan baan heeft gevonden bij de VU in Amsterdam.

Europese challenge

Haar ervaring als sporter met een beperking kan nog goed van pas komen bij het bedenken van de creatieve oplossingen die zo nodig zijn om de sport inclusiever te maken. De KNVB is daar ook volop mee bezig. De voetbalbond had bijvoorbeeld samen met andere Europese voetbalorganisaties al een challenge uitgezet om naar innovaties te zoeken. Daar kwam bijvoorbeeld een mooi alternatief voor de blindentribune uit.

Alternatief voor blindentribune

Giel Kirkels, manager Kennisontwikkeling en Insights van #11, de voetbal innovatiehub van de KNVB, vertelt over de samenwerking met de startup Mycrocast. “We zijn nu een app aan het testen, waarbij bezoekers met een visuele beperking overal in het stadion kunnen zitten. Met deze app op hun eigen telefoon en een eigen headset zijn ze niet meer gebonden aan de blindentribune. Ze kunnen dus ‘gewoon’ met een groep vrienden overal in het stadion zitten. Net als ieder ander.”

Hij gelooft sterk in de kracht van dit soort ideeën als vliegwiel. “Innovatie zorgt in de basis al voor nieuwe en creatieve ideeën. Ook bijvoorbeeld in het voetbal om de sport toegankelijk te maken voor iedereen.”

Bron: KNVB.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: