Direct door naar content
Sport trok Leon uit een diep dal: “Eindelijk trots op wie ik ben”  afbeelding nieuwsbericht

Sport trok Leon uit een diep dal: “Eindelijk trots op wie ik ben”

23 april 2024

Terwijl Leon aan de gewichten hangt, vertelt hij dat hij volgend jaar 50 wordt. “Zou je niet zeggen, toch?”, zegt de man uit Helmond trots. Toch weet Leon ook heel goed dat het anders met hem had kunnen aflopen, maar dankzij de juiste begeleiding en de sport is hij uit een diep dal gekomen. “Sport heeft mij een tweede kans gegeven en die heb ik gegrepen.”

Leon kent een moeilijke jeugd en raakt verslaafd aan de drugs. “Meer dan twintig jaar van mijn leven heb ik weggegooid”, vertelt hij tussen de oefeningen door. “Ik kwam volledig op het verkeerde pad terecht door die troep.” Rond 2015 krijgt Leon hulp vanuit ORO in Helmond, een zorgaanbieder die zich inzet voor kwetsbaren. Hij krijg een appartement in een woonvoorziening en begeleiding vanuit ORO. Hij kickt af en kruipt uit een diep dal.

Zo’n drie jaar geleden krijgt Leon weer een tegenslag te verwerken. “Een herseninfarct”, zegt hij. “Daar heb ik NAH (niet-aangeboren hersenletsel) aan overgehouden.” Dat resulteert bij Leon in een verminderd geheugen en het moeilijker verwerken van emoties. “Het duurt bij mij allemaal gewoon wat langer om het te verwerken en een plek te geven.”

Sporten als doel
Terwijl Leon wordt begeleid vanuit ORO, komt Patrick Teunisse drie jaar geleden in beeld om te kijken of hij de Helmonder verder kan helpen. Patrick is bewegingstherapeut bij de zorgaanbieder en beweegcoach van Uniek Sporten Brabant.  De twee hebben direct een klik, maar Patrick moet wel zijn best doen om het vertrouwen van Leon te winnen. “Hij was heel introvert en had moeite om nieuwe mensen toe te laten.” De twee vinden elkaar in de sport.

Het begint met stukjes wandelen, hardlopen en samen fietsen, maar inmiddels traint Leon al meer dan twee jaar iedere week bij Patrick. “Patrick is echt mijn maatje en motivator geworden. Zonder zijn begeleiding was ik niet uit het dal gekomen. Inmiddels is sport zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven geworden: ik heb een racefiets, loop hard, train met Patrick en doe thuis iedere dag oefeningen. Sport geeft mij houvast en heeft mij een tweede kans gegeven in het leven.”

‘Trots op wie ik nu ben’
Patrick legt de complimenten terug bij Leon. “Hij heeft zijn hele leven aangepast en die motivatie komt vanuit hem. Waar ik kan, help ik hem. Naast het sporten is hij gezonder gaan eten en gestopt met roken. Hoeveel ben je nou afgevallen? Twaalf kilo?”, vraagt Patrick hardop. “Ja, twaalf kilo”, vertelt Leon. “Ik ben eindelijk trots op wie ik ben en heb dankzij de sport weer zelfvertrouwen gekregen. Leon weet het zeker: “Sport en bewegen kan je alles brengen. Hij geeft je gezondheid, zelfvertrouwen, je kan je frustraties kwijt. Ik ben verder gekomen in mijn leven dankzij de sport.”

Kom in contact
Wil jij ook advies of hulp van een beweegcoach bij jou in de buurt? Of heb je een andere vraag of sporten of bewegen met een chronische aandoening of beperking? Neem dan contact op en kom in beweging! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: