Direct door naar content
Paralympische zwemploeg in topvorm op weg naar Parijs afbeelding nieuwsbericht

Paralympische zwemploeg in topvorm op weg naar Parijs

26 april 2024

De Paralympische Spelen van Parijs zijn pas eind augustus, maar op weg daarnaar toe gebeurt al van alles. Sommige atleten zijn al zeker van een paralympisch ticket en anderen moeten zich nog kwalificeren. Voor de zwemploeg is die kwalificatieperiode met een groot toernooi in Eindhoven afgesloten. Afgelopen week lieten de zwemmers bij het EK alvast hun topvorm richting Parijs zien met een ware oranje medailleregen.

Vorige week berichtten we al dat Bas Takken bij de Eindhoven Qualification Meet zijn laatste kans pakte om zich te plaatsen voor Parijs. Er waren nog meer zwemmers die daar een limiet zwommen voor de Paralympische Spelen:

  • Liesette Bruinsma: 50 vrij, 100 vrij, 400 vrij, 100 school, 200 wissel.
  • Lisa Kruger: 100 vrij, 100 rug, 100 school, 100 vlinder, 200 wissel.
  • Chantalle Zijderveld: 100 school.
  • Olivier van de Voort: 100 rug.
  • Rogier Dorsman: 50 vrij, 400 vrij, 100 rug, 100 vlinder, 100 school, 200 wissel.
  • Thijs van Hofweegen: 100 rug, 100 vrij.
  • Marc Evers: 100 rug.
  • Thomas van Wanrooij: 100 rug, 100 school, 200 wissel.
  • Bas Takken: 100 rug.

Deze negen zwemmers zijn nog niet helemaal zeker van een ticket naar Parijs. De KNZB heeft de sporters in ieder geval voorgedragen aan NOC*NSF voor uitzending naar Parijs.

Oranje medailleregen bij EK

Na het behalen van de Parijs-limieten gingen de Parazwemmers alweer door naar een volgend belangrijk toernooi: het EK Parazwemmen. In het Portugese Funchal lieten de Nederlandse zwemmers zien dat de concurrentie serieus rekening met ze moet houden. Rogier Dorsman gaf helemaal een duidelijk visitekaartje af in het zwembad. Op de 200 wisselslag behaalde Rogier de Europese titel in een nieuw wereldrecord.

Record teruggepakt

Hij tikte na 200 meter aan in een tijd van 2:18.01. Daarmee verbeterde hij de oude toptijd (2:18.16) van zijn grote concurrent Danyl Chufarov. De Oekraïner zwom daarmee op de WK vorig jaar juist het record van Dorsman uit de boeken. “Fijn dat ik dit record nu weer terug heb gepakt”, zei de Amersfoorter met een grote glimlach. Hij won daarvoor ook al goud op 50 meter vrije slag, de 100 meter vlinderslag en de 100 schoolslag.

Comeback Chantalle

Chantalle Zijderveld was eerder in de week bij het EK ook al succesvol met de Europese titel op de 100 meter schoolslag. Dat ze nu op weg naar Parijs al zo in vorm is mag wel een verrassing worden genoemd. Chantalle zette na de Paralympische Spelen van 2021 een punt achter haar carrière, maar keerde een jaar later terug in de nationale selectie. Afgelopen zomer werd ze alweer wereldkampioen op haar favoriete nummer. Die gouden medaille bleek ze te hebben gewonnen met een heupblessure, waar ze in november 2023 aan werd geopereerd.

De Paralympische Spelen in topvorm halen zou een “race tegen de klok worden”, zei Zijderveld na haar operatie. De Europese kampioenschappen golden als een tussentijds meetmoment. Met succes. Net als op de wereldkampioenschappen vorig jaar en de Paralympische Spelen in 2021 pakte landgenote Lisa Kruger het zilver op de 100 meter schoolslag.

Het EK was voor Nederland bijzonder succesvol: samen zorgden zij voor een oranje medailleregen. Na vier dagen waren al 17 medailles behaald.

Meer nieuws over de voorbereiding op de Paralympische Spelen van Nederlandse sporters? Ga dan naar de Paranieuws pagina van Fonds Gehandicaptensport

Foto: Ilse Schaffers

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: