Direct door naar content
Kijktip: docuserie over ambassadeurs Special Olympics afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: docuserie over ambassadeurs Special Olympics

05 mei 2024

De Special Olympics Nationale Spelen worden dit jaar van 14 t/m 16 juni in Breda en Tilburg gehouden. Op weg naar dit grote sportevenement voor sporters met een (licht) verstandelijke beperking worden een aantal ambassadeurs gevolgd door Omroep Brabant in de serie ‘Meedoen is goud’.

Documentairemakers Anne-Marie van Oosteren en Jan Peels hopen de kijkers een belangrijke boodschap mee te geven. “Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking betekent sport meer dan het wekelijkse uurtje trainen: sport heeft een belangrijke sociale functie, het maakt iedereen gelijk”, vertelt Anne-Marie.

'Speciaal zijn vieren'

De Special Olympics Nationale Spelen (SONS) zijn het grootste multi-sportevenement voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens deze editie komen er bijna 3000 sporters richting Brabant. “Een toernooi als de Special Olympics versterkt het gevoel van gelijkheid: een heel weekend lang doet de beperking er niet toe. Sterker nog: het ’speciaal’ zijn, wat in het dagelijks leven soms als een beperking wordt ervaren, wordt hier gevierd”, aldus Jan.

Verhalen van ambassadeurs

Met de serie, die het tweetal maakt in samenwerking met de Special Olympics Nationale Spelen, Omroep Brabant en Uniek Sporten Brabant, hopen ze ook aan de kijkers dat gevoel over te brengen. “We willen de verhalen vertellen van de ambassadeurs van de Special Olympics. Mensen met een (licht)verstandelijke beperking die hun leven zo ‘normaal’ mogelijk proberen te leiden, soms met begeleiding.” Naast de sportactiviteiten en de voorbereidingen op de Special Olympics Nationale Spelen, wordt ook het persoonlijke leven van de ambassadeurs in de serie belicht.

Baries en Jaimy

In de eerste aflevering maakt presentator Leon van der Zanden kennis met ambassadeurs Baries en Jaimy. Wat die rol inhoudt legt Baries wel even uit. “We promoten de Special Olympics en we proberen mensen met een beperking ook aan het sporten te krijgen. En we moeten de vergissing wegnemen dat de Special en de Para hetzelfde zijn, maar dat is niet zo.”

Tennisles

Behalve ambassadeur is Baries vooral tennisser met al meerdere titels op zijn naam. Daarom nodigt hij Leon uit om een balletje te slaan. De presentator geeft toe dat hij nog nooit heeft getennist, dus krijgt hij van Baries even de basisprincipes van het vasthouden van het racket, de forehand en de backhand. Als dat er een beetje in zit dan kunnen ze een potje tennissen. Dan merkt Leon dat zijn tegenspeler echt goed is en de techniek goed onder de knie heeft. “Ik vergat eigenlijk dat hij een beperking heeft”, zegt hij aan het einde van aflevering 1.

Bekijk de eerste aflevering van ‘Meedoen is Goud’ bij Omroep Brabant.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: