Direct door naar content
Het scorebord: Lara Baars pakt wereldrecord! afbeelding nieuwsbericht

Het scorebord: Lara Baars pakt wereldrecord!

13 mei 2024

Iedere week weer wordt ergens wel een bijzondere prestatie neergezet door een sporter met een beperking. Dat kunnen topsporters zijn die een gouden medaille winnen of juist amateurs die genieten van hun sport. In de rubriek ‘Het Scorebord’ lichten we deze juichmomenten uit door een sporter in de spotlights te zetten. Deze keer: Lara Baars die sneller dan verwacht een wereldrecord in het kogelstoten pakte.

Lara zit volop in de voorbereiding op de Paralympische Spelen van Parijs later deze zomer. Na brons in 2016 en een -voor haar- teleurstellende zevende plek in 2021 gaat ze dit jaar bij haar derde Spelen voor niks minder dan goud. Op weg naar dat grote doel doet ze komende week mee aan de WK Para-atletiek in het Japanse Kobe. Afgelopen weekend liet ze zien al helemaal klaar te zijn voor dat belangrijke toernooi. Bij de Jump & Fly Meeting in het Duitse Hechingen stootte ze namelijk gewoon 'even' een wereldrecord in de categorie F40: 9,25 meter. Daarmee ging Lara 4 centimeter over het oude record van de Poolse Renata Sliwinska (9,21 m) heen.

Machine

Dat Lara nu al een wereldrecord pakte is eigenlijk sneller dan verwacht. Haar Duitse trainer Peter Salzer, bij wie Lara sinds anderhalf jaar in Stuttgart traint, had al voorspeld dat zij dit in haar mars heeft. “Zij is een machine. Ze traint pas een jaar hier, maar ze heeft al zoveel vooruitgang geboekt”, zegt hij in een video van de Atletiekunie. Lara gebruikt bij het stoten de draaitechniek, waar volgens haar trainer nog meer uit te halen valt. “Als ze haar linkerbeen sneller naar voren kan bewegen dan heeft ze het in zich om het wereldrecord te verbreken”, was zijn voorspelling.

Perfecte stoot

En nu heeft ze dat record dus al op zak. Dat zegt veel over wat we nog van haar mogen verwachten. Ze zal nu evengoed blijven zoeken naar verbeteringen. “De Spelen in Parijs zijn voor mij geslaagd als ik daar de perfecte stoot kan afleveren. En natuurlijk train ik nu met het idee dat dat ook een medaille oplevert…”

Podcast

Wij spraken Lara al eens in onze ONBEPERKT podcast. Daarin bespraken we met haar hoe ze omgaat met de meningen van anderen en waarom ze haar beperking niet zou willen ruilen. Je beluistert de aflevering HIER

In deze video zie je hoe hard Lara traint voor haar grote doel:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: