Direct door naar content
Sporten maakt me sterker en mooier afbeelding nieuwsbericht

Sporten maakt me sterker en mooier

28 mei 2024

Eva Eikhout gaat als een speer in het leven. Ze is presentator, columnist, motivational speaker en ambassadeur van Uniek Sporten. En nu heeft ze ook nog een boek geschreven. ‘Dat kon er nog wel bij, haha’. In haar boek schrijft ze over een jaar uit haar leven. Over daten, feestjes, tv-optredens, sporten, verhuizen en verliefd worden. Dit interview gaat over haar boek. En over wat sport voor haar betekent.                           

Haar boek is net uit. Ze is druk met boekpresentaties en signeersessies. Hartstikke leuk vindt ze het. “Ik krijg er energie van. Afgelopen woensdag was ik bij Scheltema in Amsterdam. Er stond een rij van 150 mensen. Dat is toch gaaf? Het eerste exemplaar heb ik aan mijn vader overhandigd. Hij had erop gehoopt, en ervan gedroomd, maar hij durfde het me niet te vragen. Die ouwe was supertrots. Dat moment zal ik niet snel vergeten.”

Mooie boektitel

De titel van haar boek is ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’. Ze bedacht het zonder dat ze er erg in had. “Mijn uitgever Lebowski vroeg of ik een boek over mezelf wilde schrijven. Dan moet het geen boek over een meisje zonder armen en benen worden, zei ik. Een redacteur pikte dat op. ‘Hee, dat is een goede titel voor je boek.’ Zo geschiedde."

"Ik vind het een mooie titel. Wat ik ermee wil zeggen is dat het gaat over een meisje of vrouw die zin heeft in het leven, zich door niets laat tegenhouden en er wat moois van maakt.”

De liefde van mijn leven

“Wat leuk is, en wat je van tevoren niet kunt weten, is dat ik tijdens het schrijven verliefd ben geworden. Ik heb de liefde van mijn leven gevonden, Joost. Die heb ik op een speciale manier veroverd. Hoe? Dat staat in mijn boek, haha. Het boek gaat over een jaar uit mijn leven. Over daten feestjes, tv-optredens, verhuizen, verliefd worden en nog veel meer. En ik ben weer gaan sporten."

Niet eromheen draaien

Vroeger deed ze aan zwemmen maar dan was ze afhankelijk van anderen. Er moest altijd iemand mee. Dat wilde ze niet meer. “Een vriendin tipte me over een goede sportschool. Zo ben ik in contact gekomen met Lars, die personal trainer is. Ik wilde sporten, fit worden en een uitlaatklep hebben voor mijn hoofd. Hij vroeg: wat kun je wel en wat niet? Dat vond ik zo chill. Een directe vraag. Niet eromheen draaien. ‘Nou, ik heb geen knieën, geen ellenbogen en geen armen maar volgens mij ben ik best wel sportief. En toen gingen we aan de slag.”

Wat extra kilootjes erbij

Het was een match made in heaven.

“Lars heeft het plezier in sporten weer bij me teruggebracht. Wat fijn was: hij is begripvol en niet voorzichtig. Daar hou ik van. Het is lekker om te knallen. Ik wil wel zweten. Hij kon mijn gezicht ook goed lezen. ‘Nee, nee, je hebt het helemaal niet zwaar. Ik gooi er nog wat extra kilootjes bij.’ Dat vond ik mooi. Af en toe moet je gewoon over je grens heengaan. Door het sporten zit ik goed in mijn vel, voel ik me mooier en sterker. Ik zou niet meer zonder kunnen. Het is heerlijk. In Amsterdam heb ik inmiddels een ‘nieuwe’ Lars gevonden, ze heet Laura.”

Regisseur van je eigen leven

Haar boek schreef ze met een reden. “De boodschap die erin zit, is dat je de regisseur bent van je eigen leven. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Soms zeggen mensen tegen me ‘Wat knap van je. Ik zou niet zo kunnen leven.’ Dan denk ik: dat is niet per se knap. Ik heb dit lichaam en daar moet ik mee aan de slag. Dat geldt voor iedereen. We worden allemaal geboren in een lichaam waar we niet voor gekozen hebben. Je moet het ermee doen en er het beste van maken.”

Als een speer

Dat doet ze. Eva gaat als een speer in het leven. Wat helpt haar? “Hulp vragen is belangrijk. Dat onderschatten mensen echt. Als je hulp nodig hebt, moet je het vragen. Maar wel aan mensen die je echt kunnen helpen. Waarvan je weet: die snappen mij. En verder doe ik gewoon de dingen die ik leuk vind. Ik denk niet aan wat er allemaal fout kan gaan.”

Het boek van Eva lezen? Klik dan hier.  

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: