Direct door naar content
“Rolstoelhandbal heeft mijn hele leven overhoop gegooid” afbeelding nieuwsbericht

“Rolstoelhandbal heeft mijn hele leven overhoop gegooid”

12 juni 2024

Het vinden van een leuke sport kan zoveel opleveren als je een beperking hebt. Het zet namelijk veel meer in beweging dan alleen jezelf. Wendy van Bregt kan daar over meepraten. Via Uniek Sporten beweegcoach Monica van Houwelingen maakte ze kennis met rolstoelhandbal. Dat zette haar hele leven in positieve zin op de kop! Met een leuk team om mee te sporten, de energie om weer te gaan werken en het zelfvertrouwen om op een man (nu haar vriend) af te gaan.

Wendy van Bregt (49) is slecht ter been en heeft sinds een jaar of vijf de diagnose: fibromyalgie en chronische vermoeidheid. “Daarom ben ik afgekeurd voor werk en heb ik een rollator en een scootmobiel.” Omdat ze in beweging wil blijven deed ze al aan aquatherapie, maar daar zocht ze nog iets bij. “Liefst een teamsport met mensen van verschillende leeftijden.”

Direct opgenomen in de groep

Met haar zoekvraag kwam ze uit bij Monica van Houwelingen, de beweegcoach in haar Uniek Sporten-regio. Zo kreeg ze het advies om rolstoelhandbal eens te proberen. “Het leek me niks, maar ik ben toch gaan kijken en was meteen enthousiast. Er zijn mensen van verschillende leeftijden, mannen en vrouwen, met allemaal een andere beperking. Ik werd direct opgenomen in de groep.”

Zelfvertrouwen om te solliciteren

Wendy heeft de smaak nu goed te pakken: ze traint één keer per week en eens in de maand speelt het team ergens in het land twee wedstrijden. “In het begin maakte ik veel fouten, maar ik heb in korte tijd veel geleerd. Het is best zwaar. Je moet opletten, rijden, dribbelen en ballen vangen. Ik kijk echt uit naar de maandagavond."

Ik raad iedereen ook aan om hulp te vragen bij het vinden van een sport, want anderen helpen je iets te vinden waar je zelf niet zo snel aan denkt.

Rolstoelhandbal bracht Wendy meer dan alleen sport. "Ik ben veel vrolijker dan vroeger. Ook kreeg ik het gevoel dat ik wel weer een paar uurtjes per dag zou kunnen werken. Daarom ben ik begonnen aan een reintegratietraject en ben ik aan het solliciteren." Wendy kwam ook een leuke man tegen. "Ik kende hem al, maar ik durfde nooit een stap te zetten. Nu had ik genoeg zelfvertrouwen om hem mijn telefoonnummer te geven en te vragen of hij zin had om een kopje koffie te drinken. Het klikte."

Veel meer dan sport

Het sporten heeft een enorm sneeuwbaleffect voor Wendy. "Rolstoelhandbal heeft me meer gebracht dan een avond in de week sporten. Het heeft mijn hele leven overhoop gegooid, in positieve zin. Ik raad iedereen dan ook aan om hulp te vragen bij het vinden van een sport, want anderen helpen je iets te vinden waar je zelf niet zo snel aan denkt."

Ben jij ook op zoek naar een sport? Kijk dan eens in onze Sportzoeker of vraag net als Wendy advies aan de beweegcoach bij jou in de buurt.

Bron: Rabo&Co
Foto: Bas Losekoot

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: