Direct door naar content
Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij K.N.H.S. Concordia afbeelding nieuwsbericht

Amsterdamse Pluim nieuws: visitatiebezoek bij K.N.H.S. Concordia

13 juni 2024

Sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Het is belangrijk en het wordt veel gedaan. Ook in Amsterdam, bijvoorbeeld bij K.N.H.S. Concordia. Elk jaar zetten we een aantal clubs die zich hiervoor inspannen in het zonnetje door middel van de Amsterdamse Pluim. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Sportgala Amsterdam eind 2024. Een commissie brengt bezoeken aan vijf van de genomineerde sportclubs. Hun ervaring lees je hieronder.

"Op 7 juni was de vijfde en laatste sportclub aan de beurt voor visitatie: Koninklijke Nederlandsche Handboogschutterij K.N.H.S. Concordia. Handboogschieten is een uitdagende sport, waarbij je met een moderne boog (tegenwoordig vaak van carbon, aluminium en/of glasfiber) een pijl schiet en, afhankelijk van de kwaliteit van het schot, punten behaalt. Handboogschieten vergt veel mentale focus en concentratie, net als darten of golfen. Maar ook techniek qua lichaamshouding en grip op pijl en boog is belangrijk.

Bij aankomst worden we verwelkomd door Marcel, de voorzitter van het bestuur. Hij waarschuwt ons bij het betreden van de ruimte en checkt eerst of er niet geschoten wordt. Veiligheid is essentieel, aangezien de pijlen met zo'n 200 kilometer per uur door de ruimte schieten. Er zijn dan ook strikte veiligheidsprotocollen, waarin alle leden getraind worden. Er wordt bewust voor gekozen om deze verantwoordelijkheid bij iedereen neer te leggen, zodat iedereen elkaar in de gaten kan houden en de veiligheid extra goed gewaarborgd wordt.

Mooi van deze sport is dat vrijwel iedereen kan meedoen. Op de website staat expliciet vermeld dat mensen met een handicap ook welkom zijn. Trainer André vertelt trots dat één van de clubleden in 2012 de 13e plaats bereikte bij de Summer Paralympics in Londen. Arthur heeft les als wij binnenkomen en is al jaren lid bij K.N.H.S. Concordia. Hij zit in een rolstoel en schuift behendig pijl voor pijl op zijn boog. Het bord staat op zo'n 18 meter afstand en zodra hij de pijl loslaat gaat deze zo snel, dat we hem niet kunnen volgen. Marcel haalt de pijlen op, maar wacht hiervoor op een teken van Arthur. De boog ziet er geavanceerd uit, met stabilisatoren en vizieren om zo precies mogelijk te kunnen richten.

Na afloop vertelt Arthur hoe welkom hij zich voelt bij deze mooie club. De leden zijn zeer divers qua uiterlijk en karakter, maar hebben de liefde voor het handboogschieten gemeen. Dat schept een band, waardoor er na afloop van de training vaak gezellig met elkaar geborreld wordt. Er zijn elke maand wedstrijden en er worden regelmatig leuke extraatjes georganiseerd, zoals een avond waarbij er in het donker wordt geschoten op lichtgevende voorwerpen en gezelligheid centraal staat. Hoewel handboogschieten een individuele sport is, zorgen deze voor een teamgevoel.

Wil je ontdekken of handboogschieten iets voor jou is? Je bent van harte welkom bij K.N.H.S. Concordia om eens een proefles te komen volgen. De club is gevestigd op Sportpark Ookmeer in West. Op de website vind je meer informatie: https://www.knhs-concordia.org/static/. Je kunt ook contact opnemen met voorzitter Marcel Meijn: info@knhs-concordia.org. Je bent van harte welkom!"

Blijf op de hoogte van het nieuws over de Amsterdamse Pluim via: https://www.facebook.com/pluimamsterdam 
Foto credits: Tom Feenstra

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: