Direct door naar content
“Je leven houdt niet op als je in een rolstoel komt te zitten” afbeelding nieuwsbericht

“Je leven houdt niet op als je in een rolstoel komt te zitten”

18 juni 2024

Tijdens een training reed Sjoerd Jansen zijn elektrische sportrolstoel total loss. En nu dan? Geld voor een nieuwe was er niet. Zijn ploeggenoten wezen hem op de mogelijkheid van Uniek Sporten Hulpmiddelen. Met de steun van Uniek Sporten kon hij een nieuwe rolstoel financieren en even later weer vol gas geven. Een verhaal over zijn ongeluk, rolstoelhockey, de HandbikeBattle en grenzen verleggen.

De bestuurder van de gemeentelijke graszitmaaier had het niet gezien, dat Sjoerd gestruikeld was en niet op tijd kon wegkomen. Hij reed over hem heen. Zeven jaar was Sjoerd. Hij verloor zijn rechterbeen en liep ernstig hersenletsel op. “Het gekke is, ik voelde niets. Alleen mijn duim deed pijn. Dat zei ik tegen mijn vader die aan was komen rennen. Kom maar, ik geef er wel een kusje op, zei hij om me gerust te stellen. Hij had allang gezien dat het veel erger was dan dat. Tien dagen hebben de artsen me in coma gehouden. Het was kantje boord.”

Rolstoelhockey

Voor zijn ongeluk was Sjoerd altijd met een bal bezig. Hij hield van sporten en bewegen. “Dat werd thuis met de paplepel ingegoten. Mijn vader was gymleraar. Drie broers en een zus zijn dat ook geworden. Ik was ongetwijfeld dezelfde kant opgegaan. Maar goed, het liep anders. Na mijn ongeluk ben ik op zoek gegaan naar een sport die ik kon doen. Dat is elektrisch rolstoelhockey geworden. Dat doe ik nu 21 jaar en op een lekker niveau. Met De Pont, mijn club, zijn we een aantal keer tweede van Nederland geworden.”

Total loss

Twee jaar geleden tijdens een training raakte Sjoerd kort buiten westen. Hij viel voorover op de stuurknuppel en reed vol gas tegen de muur aan.

“Mijn sportrolstoel was total loss. Dat was een probleem. En nu dan? Ik wilde blijven sporten. Mijn teamgenoten wezen me op de mogelijkheid van Uniek Sporten Hulpmiddelen. Dat je een sporthulpmiddel, in mijn geval een elektrische sportrolstoel, voor een groot deel gefinancieerd kunt krijgen. Op de site van Uniek Sporten heb ik een aanvraag ingediend. Die werd gehonoreerd.”

Te gek

“Dan kun je een leverancier uitzoeken en een afspraak voor een passing maken”, gaat Sjoerd verder. “Dat heb ik gedaan. Drie maanden later had ik een nieuwe elektrische sportrolstoel. Dat had nog sneller gekund als het subsidiepotje vanuit het ministerie van VWS niet leeg was. Daar was het even wachten op. In de tussentijd heb ik van de leverancier een rolstoel kunnen lenen. Dat was te gek. Al met al ben ik heel blij hoe het gegaan is. De begeleiding en betrokkenheid van Uniek Sporten was goed en fijn.”

HandbikeBattle

Inmiddels staat rolstoelhockey op een iets lager pitje. Zijn fysiotherapeut vroeg of hij zin had om mee te doen met de HandbikeBattle. Dat is een tocht van 20 kilometer op de Kaunertaler Gletscher in Oostenrijk, met stijgingspercentages tot 16%. “Ik ben naar een informatieavond gegaan en was gelijk om. De afgelopen maanden hebben we met Team ZeeBra (Zeeland en Brabant) keihard getraind. We komen uit tegen andere Nederlandse revalidatiecentra. 27 juni is de grote dag! Ik heb er ongelooflijk veel zin.”

Uitdagingen aangaan

Sjoerd houdt ervan om grenzen te verleggen. Die drive gaat je helpen als je in een rolstoel zit, vertelt hij tijdens de gastlessen die hij op scholen geeft.

“Een ongeluk kan iedereen overkomen. Niemand kiest daarvoor. Maar op het moment dat je in een rolstoel komt te zitten, houdt het leven niet op. Je moet er wat van maken. En nieuwe uitdagingen aangaan. Wat doe je als je een trap tegenkomt waar je met je rolstoel niet tegen opkomt? Keer je dan om en ga je naar huis of los je het anders op? Ik kies altijd voor het laatste.”

Wil je een sport uitproberen en een sporthulpmiddel lenen of heb je financiering nodig voor een sporthulpmiddel? Ga naar Uniek Sporten Hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: