Direct door naar content
‘Tijdens de HandbikeBattle verzet je letterlijk bergen’ afbeelding nieuwsbericht

‘Tijdens de HandbikeBattle verzet je letterlijk bergen’

20 juni 2024

Vóór zijn amputatie had niemand gedacht dat er een topsporter in hem schuilde. Inmiddels is Mitch Valize Paralympisch atleet met al twee gouden medailles op zak. Tijdens zijn eerste HandbikeBattle in Oostenrijk werd zijn talent ontdekt. Dit jaar deelt hij zijn kennis en ervaring tijdens de Uniek Sporten clinic op maandag 24 juni. Wat drijft hem persoonlijk? En wat zijn belangrijkste adviezen voor deelnemers?

Ik ben geboren met een niet volledig ontwikkeld linkerbeen. Dat heeft mij nooit weerhouden om te sporten. Mijn motto is van kinds af aan: ‘kan ik niet, dat ken ik niet'. Op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen om een deel van mijn been te laten amputeren voor een betere prothese. Handbiken was onderdeel van de revalidatie. Zo ben ik in aanraking gekomen met aangepast sporten.’

Paniek bij de organisatie

De eerste keer dat Mitch mee zou doen aan de HandbikeBattle was hij 21: ‘Ik was jong, kende geen angsten en was iets té enthousiast… In een afdaling brak ik mijn arm. Ik kon nog wel meedoen met de HandbikeBattle, maar ik wilde topfit zijn. Dus stelde ik het uit. Een jaar later heb ik met het team van revalidatiecentrum Adelante deelgenomen. Het voordeel van in Limburg trainen, is dat hoogtemeters maken voor ons vanzelfsprekend is. We stonden goed voorbereid aan de start.’

Hoe topfit Mitch was, werd al snel duidelijk. Hij kwam als eerste over de finish. ‘De organisatie had niet verwacht dat er zo snel iemand boven zou zijn. Er was een beetje paniek. De finishboog moest nog worden opgeblazen. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, had ik een appje van de bondscoach van KNWU. Hij had mijn tijd gezien en vroeg of ik in het talententeam wilde. Tijdens mijn revalidatie studeerde ik nog bewegingswetenschappen. Na mijn afstuderen ben ik direct fulltime topsporter worden. Op dit moment bereid ik me voor op de Paralympische Spelen in Parijs.’

HandbikeBattle tips van Mitch

Dit jaar zal Mitch zelf niet meedoen met de HandbikeBattle maar geeft hij als paralympisch topsporter op maandag de Uniek Sporten clinic voor deelnemers. Dit zijn alvast een paar van zijn adviezen voor succes tijdens de voorbereiding en op de berg:


Blijf in de buitenbocht

Vooral het laatste deel heeft veel haarspeldbochten met een stijgingspercentage van 10%. Blijf daarom in de buitenkant van de bocht fietsen, die zijn een stuk vlakker. Tijdens de clinic zul je het verschil zelf ervaren.

Pak op tijd je rust

Train niet door tot het laatste moment. Al het werk om boven te komen heb je de afgelopen weken en maanden al gedaan. Op maandag is nog een serieuze training, maar doe op dinsdag en woensdag rustig aan. Zo sta je vol energie aan de start. 

Let op je mindset

Eigenlijk de belangrijkste tip: vergeet niet te genieten tijdens de race. Dan gaat het sneller, rij je van bocht naar bocht en ben je boven voor je het weet. Als je denkt ‘O, wat zwaar, dan wordt het een lijdensweg’. 

Bergen verzetten

Het idee van de HandbikeBattle is volgens Mitch letterlijk ‘bergen verzetten’: ‘In deze week zie je waartoe een menselijk lichaam in staat is. Zelf heb ik dat ook ondervonden. Niemand had vóór mijn amputatie gedacht dat er een topsporter in mij schuilde. Ik hoop dat mensen die de HandbikeBattle na een revalidatieproces doen, net als ik ontdekken dat ze meer kunnen dan ze denken.’

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: