Direct door naar content
HandbikeBattle 2024: 115 helden komen op armkracht boven! afbeelding nieuwsbericht

HandbikeBattle 2024: 115 helden komen op armkracht boven!

04 juli 2024

20 kilometer handbiken naar de top van de Oostenrijkse Kaunertaler Gletsjer. Dat is wat 115 deelnemers met een lichamelijke beperking aan de HandbikeBattle vorig week hebben gepresteerd. Deze helden hebben onder begeleiding van een persoonlijke buddy maar liefst 800 hoogtemeters overbrugd. Niemand minder dan paralympisch kampioen handbiken Mitch Valize heeft onderweg voor extra aanmoedigingen gezorgd.

De HandbikeBattle is een jaarlijks terugkerend evenement waar sporters met een beperking maanden voor trainen. Het doel is het bereiken het beklimmen van de Kaunertaler Gletsjer in Oostenrijk met een handbike. Dat gaat dus allemaal op armkracht! Het is voor de deelnemers een mooie uitdaging voor alle niveaus. Aan de start stonden deelnemers die onderdeel zijn van een team van revalidatiecentra of als individuele deelnemer.

Eén groot feest

Om 09.15 uur heeft de burgemeester van het dal het startschot gegeven, waarna familie, vrienden, inwoners van het Kaunertal en de leerlingen van de school de deelnemers hebben uitgezwaaid. Toen kon het echte werk waar lang voor was getraind beginnen. Bocht voor bocht hebben zij de ruim 800 hoogtemeters met hun armen overwonnen. Een waanzinnige prestatie! Onderweg hebben de handbikers veel ondersteuning van vele toeschouwers en vrijwilligers gekregen. Zij schreeuwden en applaudisseerden de deelnemers naar boven. De hele route is daardoor één groot feest geweest, met het hoogtepunt bij de finish op de Ochsenalm.

Hulp van Mitch Valize

Paralympisch kampioen handbiken Mitch Valize heeft tijdens de HandbikeBattle een speciale rol gehad. Hij heeft voor extra mentale ondersteuning voor de deelnemers gezorgd. Als iemand er even doorheen zat dan verscheen Mitch Valize om een stukje mee te biken. Zo is hij de hele dag op en neer gereden om extra ondersteuning en motivatie te bieden. Hij kent de berg van de HandbikeBattle trouwens op zijn duimpje, want dat is de plek waar zijn handbikecarrière in 2017 een vliegende start heeft gemaakt.

Mooiste Handbike-dag

Als beginnend handbiker heeft hij toen verbazingwekkend snel de top bereikt. “De organisatie van het evenement schrok, want de finish was eigenlijk nog niet in orde”, vertelt hij lachend. Deze tiende editie heeft hij nog meer genoten. “Dit was de mooiste handbike-dag uit mijn sportcarrière. Het is echt fantastisch om een stukje mee te fietsen met al die deelnemers en het feest op deze manier mee te maken.” Bij de laatste deelnemers heft Valize het enthousiaste publiek nog eens extra opgezweept. Net als andere jaren is de allerlaatste deelnemer groots binnengehaald.

Ga voor de uitslagen en meer foto’s naar fondsgehandicaptensport.nl

Foto: Henk-Jan Kerkhoff

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: