Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
De woorden 'nee, dat kan niet' komen niet voor in het vocabulaire van Haarlemmer Michael Verhoef. Ook niet nu hij ruim een jaar in een rolstoel zit door de nog onbekende ziekte FNS. Michael noemt zichzelf liever een 'roller'. Dus doet hij op zondag 29 september mee aan de Halve van Haarlem.
Het leven van de 57-jarige rasechte Haarlemmer gaat niet altijd over rozen. Als kind overleefde hij ternauwernood een aanrijding op een zebrapad. Met het hersenletsel dat hij opliep, leerde hij leven. Hij heeft een gezin en nu is hij een trotse opa. Tot vorig jaar was hij begeleider van jongeren met autisme en een fanatieke sporter en danser, die ook aan wedstrijden meedeed. Tot het noodlot toesloeg.
FNS
"Op 1 mei wilde ik uit bed stappen, maar mijn rechterbeen wilde niet en ik viel." Michael kan bijna niet meer lopen en, nog erger, drie maanden lang ook niet meer praten. De diagnose: Functionele Neurologische Stoornis. Een ziekte waar vroeger de mensen 'voor gek werden verklaard', zo weet Michael na grondig onderzoek door hemzelf.
Nu is het een erkende ziekte, maar is er nog maar weinig over bekend. Behalve dat stress een flinke trigger is. "En dus kan het iedereen overkomen", valt zijn vrouw Marjolein bij. Naar schatting hebben nu zo'n 100.000 mensen in Nederland deze ziekte.
Para run
Ondanks de onmacht en boosheid over zijn plotselinge beperkingen, weet Michael al snel de draad op te pakken. Nu de Paralympische Spelen in Parijs worden gehouden, is zijn missie nog duidelijker voor hem geworden: zorgen dat je als actieveling in de rolstoel ook gewoon mee kan doen aan sportevenementen. "Er moet niet alleen aandacht zijn voor de hogere klasse in de sporten."
Zelf deed hij al mee aan een para run in het Brabantse Eersel, waar hij Sabrina Schoenmaker leerde kennen: een 'roller' die zich ook niet laat kisten. Ze stimuleert Michael om ook in zijn eigen woonomgeving mee te doen met reguliere loopevenementen. Vorig najaar rolden ze samen mee met de Heemstede Loop.
Dit jaar rollen ze de Halve van Haarlem, met start en finish op de Grote Markt in Haarlem. Ze moeten wel even een stukje worden omgeleid, omdat het parcours niet overal rolstoeltoegankelijk is. Michael moest daarvoor nog wel even praten als Brugman, zoals te zien is in onderstaande reportage.
Sunsetwalk voor de hersenstichting
Voordat Michael de sportkleren aantrekt voor de vijf kilometerloop bij de Halve van Haarlem op 29 september, gaat hij vandaag al aan de rol. Hij en een paar andere rolstoelers doen mee aan de Sunsetwalk in Scheveningen, dat door de Hersenstichting wordt georganiseerd. Daarmee wil hij aandacht vragen voor de aandoening FNS waar hij aan lijdt.
"Ik wil ook andere lotgenoten mijn motto meegeven." Op de achterkant van zijn vest staat dat motto duidelijk: 'Beperkt? Wie? Ik? Hoezo?'. "We moeten niet bang zijn. Angst belemmert om de telefoon op te pakken om te krijgen wat je wilt. Of het nu een goede sportrolstoel is bij de WMO of meedoen aan een sportevenement."
De woorden die Michael uitspreekt, soms met grote moeite, stralen een en al kracht uit. En dat voor iemand die vorig jaar drie maanden lang niet kon praten.
Dit artikel komt vanuit NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/340060/michael-rolt-mee-met-de-halve-van-haarlem-maar-niet-over-de-bruggetjes
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.