Direct door naar content
Team NL doet mee aan de Special Olympics World Games in Los Angeles afbeelding nieuwsbericht

Team NL doet mee aan de Special Olympics World Games in Los Angeles

15 juni 2015

De Special Olympics World Games zijn de grootste wereldspelen voor mensen met een verstandelijke beperking en worden eens in de 4 jaar gehouden. Er doen 7.000 atleten mee uit 177 landen; er zijn 30.000 vrijwilligers, 3.000 coaches en men verwacht 500.000 bezoekers! Team NL bestaat uit 67 sporters en 20 coaches die actief zijn in 13 sporten. 

EsmeeAnne de Meulmeester uit Giesbeek (foto: rechtsboven) en Lars Jacobsen uit Westervoort (foto: linksonder) zijn twee leden van Team NL en reizen namens Nederland af naar Los Angeles. Zij doen mee met het onderdeel lange afstand zwemmen. Samen met de andere zwemmers Elisabeth en Wessel en coach Carmen vormen zij het team lange afstand zwemmen (zie foto). 

Even voorstellen
Lars (17) en EsmeeAnne (16) hebben beiden een verstandelijke beperking en gaan in Arnhem naar het voortgezet speciaal onderwijs. Lars zit op Het Prisma en EsmeeAnne op Mariëndael. Hun grote passie is zwemmen en hiervoor trainen ze, o.l.v. trainster Tineke van Bentum, beiden minimaal 10 uur per week bij DWK in Barneveld. Daarnaast gaan ze wekelijks naar de sportschool. Ze maken deel uit van de districtselectie van de KNZB en krijgen daarom extra trainingen in Zeist en trainingsweekenden in Barneveld. Door hun verstandelijke beperking is herhaling én uitleg met onderbouwing belangrijk. Mede door de inspanningen van hun trainster, die erg op zoek is naar de individuele mogelijkheden van EsmeeAnne en Lars, zijn ze dit seizoen erg gegroeid. Esmee Anne is afgelopen jaar twee keer 1e geworden op de Nationale Spelen op de 50 meter vrij en de 100 meter wissel.

EsmeeAnne: “Ik train om echt beter te worden. Ik wil graag winnen en doe daar echt mijn best voor. Natuurlijk weet ik dat verliezen er ook bij hoort om beter te worden…, maar ik wil mijn best doen en weten dat ik niet beter kon. Als ik zwem voel ik me vrij, heb ik geen pijn en ik heb het gevoel dat ik alles kan loslaten, mezelf kan zijn. Door met anderen over mijn moeilijkheden te praten weet ik nu dat ik niet de enige ben. Met hulp van lijstjes ben ik ook zelfstandiger geworden en pak ik nu mijn eigen tas in. Ik weet wat ik nodig heb als ik naar een training ga!”

Lars: “Het allerleukste vind ik het om een medaille te winnen of om een persoonlijk record te zwemmen. Sinds ik bij DWK zwem ben ik steeds beter geworden. Ik train bijna elke dag en als je dan soms een medaille of een beker wint is dat heel fijn! Tijdens de trainingen moet ik erg letten op de aanwijzingen van mijn trainster, daardoor kan ik mijn hoofd leeg maken van de drukte van de hele dag op school of stage.” 

Special Olympics World Games
Het evenement wordt op 25 juli 2015 geopend door niemand minder dan President Barack Obama en duurt tot 2 augustus 2015. De opening is in het Los Angeles Memorial Coliseum. Hier werden o.a. de spelen van 1984 geopend. Een spannend moment, waar ze beiden al lang naar uitkijken en hard voor trainen. Gedurende het evenement zwemt Lars de 1500 meter open water, zwemmen ze beiden de 800 meter en met zijn vieren de estafette (vier keer 100 meter vrij) in het 50 meter zwembad, het Olympische buitenbad.

EsmeeAnne: “De Special Olympics vind ik heel leuk omdat het een echte wedstrijd is maar heel ontspannen. Ik heb altijd het gevoel dat ik daar mezelf mag zijn. Via de app van de World Games probeer ik al contact te maken met andere sporters. Ik weet dat wij de eerste periode met de Australiërs in het hotel zitten. Het lijkt mij leuk om contact te maken met sporters uit andere landen en dat ik uiteindelijk thuiskom met een mooie (liefst gouden) medaille en veel adressen van nieuwe vrienden!”

Lars: ”Ik heb enorm zin om naar de World Games te gaan, maar ik vind het ook best spannend! Los Angeles is ver weg en ik heb nog niet zo vaak in het openwater gezwommen. Wij zwemmen en trainen altijd in een binnenzwembad. In Amerika gaan we nog wel trainen in het buitenzwembad, het open water en in een golfslagbad. Ook gaan we trainen op de estafette. Ik ga heel erg mijn best doen om een medaille te pakken te krijgen! Ik hoop in Los Angeles weer veel nieuwe dingen te zien, ik ben namelijk nog nooit in Amerika geweest. En hopelijk gaan we ook nog een beetje feesten!”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×