Direct door naar content
Jeroen vertelt over zijn passie watersport en test onze app afbeelding nieuwsbericht

Jeroen vertelt over zijn passie watersport en test onze app

23 februari 2016

Een beperking hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen! Neem Jeroen Beniest bijvoorbeeld. Jeroen heeft een aangeboren meervoudig gewrichts- en spieraandoening. Onlangs heeft hij een nieuwe heup gekregen. Dit weerhoudt hem echter niet om vol in het leven te staan. Met zijn zelfstandige en relaxte houding regelt hij alles wat hij nodig heeft. “Er is altijd wel iemand die me wil helpen. Ik doe daar niet moeilijk over.”

Zijn passie is watersport. Hij duikt, zeilt en zwemt in open water. Dit doet hij niet alleen natuurlijk. “Zeilen doe ik ‘s zomers via Sailability. Zij zijn er speciaal voor mensen met een handicap. Ik vaar met een hele stabiele boot, die zelfs zo is aangepast, dat je het met je kin kan besturen. Het is heerlijk op het water. Ik heb wel altijd een maatje bij me in de boot en met open water zwemmen is er ook altijd iemand bij me. Vaak zijn dit vrijwilligers, maar ik ga ook met vrienden en familie op pad.

Duiken doe ik in een groep. Hier ben ik eigenlijk mee begonnen eind jaren ‘80 na het tv-programma De Uitdaging, van Angela Groothuizen. De uitdaging was toen om 10 gehandicapten te leren diepzeeduiken in Curaçao. Ik was één van die 10. Daarna ben ik via de ISVA gestart met duiken bij De Grote Koppel. We hebben een groepje van 7 personen. De één heeft een spierziekte of sterke concentratieproblemen, de ander heeft Down of is autistisch, maar allemaal houden we van duiken.”

Jeroen heeft zijn sport al gevonden. Toch vroegen wij hem om de nieuw app van Uniek Sporten eens te testen. Met deze app kun je namelijk een geschikte vorm van sport of bewegen vinden, ongeacht je beperking.

Jeroen: “Het wijst zich redelijk vanzelf, zie ik. Als ik de app open, moet ik een aantal velden invullen. Postcode: dat is duidelijk. Die vul ik in. Afstanden: dit is neem ik aan de afstand die ik maximaal wil reizen naar een activiteit. Soort sport: ik krijg een keuzemenu en kies voor watersport natuurlijk. Leeftijdscategorie: ik ben 53, dus klik ik op ‘senior’. Mijn beperking: ook hier kan ik kiezen uit verschillende mogelijkheden. Het wordt: lichamelijke beperking. Als ik alles heb ingevuld, druk ik op ‘selecteer’. En ja, ik krijg ISVA tevoorschijn.

Het is best handig deze app, ik kende het nog niet. Ik denk dat het goed kan werken voor mensen die nog niet precies weten wat ze willen.”

Bron: Beweeg! Magazine voorjaar 2016

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Kijktip: Netflix-docu ‘Crip Camp’

Michiel bedacht een ‘blindengeleide robot’

De beste sporten met een meervoudige beperking

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×