Direct door naar content
“Zij kunnen óók gewoon voetballen!” afbeelding nieuwsbericht

“Zij kunnen óók gewoon voetballen!”

12 mei 2016

Woensdag 11 mei vond op het veld van voetbalvereniging VDZ in Arnhem iets bijzonders plaats. Geen topduel, atleten in actie of mascottes op het veld. Maar wel achttien leeftijdsgenootjes die zin hadden om lekker een potje te voetballen. Jongeren van Briant College in Arnhem en jonge vluchtelingen die tijdelijk verblijven op locatie Arnhem Vreedenburgh in Arnhem-Zuid speelden gisteren een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met elkaar. Uiteraard voor de winst, al was het samen voetballen in één team op een zonnige woensdagmiddag eigenlijk al leuk genoeg. De wedstrijd eindigde met 10-9 voor ‘Team Barcelona’ met een spannende reeks van penalty’s.  

“Ik vond het wel cool om te zien hoe die anderen speelden, zegt Fabian, leerling van Briant College.” Ik dacht dat ze er niks van zouden kunnen, maar dat was helemaal niet zo. Zij kunnen ook gewoon voetballen en zijn vet aardig! Sommige jongens konden maar heel moeilijk Nederlands, maar dat maakte eigenlijk niet uit. We begrepen elkaar ook door onze handen en voeten te gebruiken.”

Sander Cok, combinatiefunctionaris en leraar Aardrijkskunde op Briant College: “Met dit initiatief, wat we samen met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in Arnhem genomen hebben, willen we leerlingen en jonge vluchtelingen op een positieve manier met elkaar in contact brengen. In mijn lessen Aardrijkskunde komt de huidige migratieproblematiek natuurlijk ook aan de orde, met alle ongenuanceerde mediaberichten die daarbij horen. Ik vind het belangrijk om in die berichten naar mijn leerlingen nuance aan te brengen. Als je niet uitkijkt, ontstaat er een beeld dat vluchtelingen van een andere planeet komen. Door leerlingen en vluchtelingen elkaar op een laagdrempelige manier te laten ontmoeten, zoals in een voetbalwedstrijd, kun je dit doorbreken. Ik zou daarom graag meer van dit soort projecten willen oppakken.”

De vluchtelingen die meededen aan het evenement verblijven tijdelijk op Arnhem Vreedenburgh, een Proces Opvang Locatie (POL) van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Deze jongeren zijn samen met hun ouders in afwachting van hun asielaanvraag. Angeliek Smits, programmabegeleider Arnhem Vreedenburgh: “Wij juichen zo’n initiatief voor een voetbalwedstrijd van harte toe. Even met iets anders bezig zijn, samen met leeftijdsgenoten. Eigenlijk iets heel simpels, maar voor deze jongeren, waarvan sommigen al maanden bij ons verblijven, op dit moment heel waardevol.”  

Vanwege het succes van de voetbalwedstrijd bekijken Briant College en Arnhem Vreedenburgh of ze van dergelijke evenementen iets structureels kunnen maken. Voor meer informatie over het initiatief kan contact opgenomen worden met Sander Cok, combinatiefunctionaris Briant College, via s.cok@briantcollege.nl of tel: 06-55343345.  

Bron: De Onderwijsspecialisten / Briant College

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×