Direct door naar content
Fernand Verweij gaat hard en snel bij CrossFit Culemborg afbeelding nieuwsbericht

Fernand Verweij gaat hard en snel bij CrossFit Culemborg

01 juli 2016

‘Go hard Go fast’ is de slogan van CrossFit en dat is precies wat de 39-jarige Fernand Verweij sinds kort ook wekelijks doet. Bijzonder daaraan is dat Fernand een stofwisselingsziekte heeft, waardoor hij grotendeels gebonden is aan een rolstoel. Dat belet hem echter niet om Ferry van der Wal, eigenaar van CrossFit Culemborg, uit te dagen voor een onderling duel. Voorwaarde is wel dat Ferry ook in een rolstoel het uitgezette parcours aflegt.

Wat volgt is een half uur durende wedstrijd, waarin beide mannen niet voor elkaar onder willen doen. Fernand is duidelijk vaardiger in de rolstoel en gaat hard van start op het eerste snelheidsonderdeel. Bij de krachtoefeningen pakt Ferry echter de leiding, alhoewel het hem ook zichtbaar zwaar valt om zonder gebruik van benen de oefeningen uit te voeren. Mooi om te zien is hoe beide mannen elkaar motiveren en aansporen om het onderste uit de kan te halen. Moe maar voldaan komen beide mannen weer op adem aan de bar, waar al gauw plannen worden gemaakt voor het volgende duel.

Sport is een belangrijke uitlaatklep voor Fernand. ‘Ongeveer 5 jaar geleden ben ik op aanraden van een collega begonnen met rolstoelbasketbal. In eerste instantie wilde ik daar helemaal niet aan beginnen, want dat was in mijn ogen iets voor mensen met een dwarslaesie of amputatie. Toen ik daar voor het eerst ging kijken stapte de eerste persoon die ik tegenkwam echter uit zijn rolstoel en liep weg. Dat was voor mij echt een eye-opener’.

Al snel bleek dat het sporten in de rolstoel Fernand goed deed. ‘Toen ik plaatsnam in de rolstoel voelde ik mijn benen ontspannen en mijn lichaam tot rust komen. Dat was voor mij ook het signaal dat ik een rolstoel voor dagelijks gebruik zou moeten hebben. De training die ik meedeed was erg zwaar en aan het einde had ik blaren op mijn handen, maar ik was ontzettend blij dat ik eindelijk weer mijn energie kwijt kon’. Hierna ging het snel met het ontdekken van nieuwe sporten voor Fernand. De afgelopen tijd deed hij al aan basketbal, tennis, hockey en dans en gaf hij ook clinics aan andere sporters.

Nu komt daar dus ook CrossFit bij. Via Uniek Sporten kwam Fernand in contact met CrossFit Culemborg.  ‘Naast een teamsport was ik ook op zoek naar een sport waarin ik mezelf echt kan uitdagen. Het mooie van CrossFit is dat er heel goed gekeken wordt hoe oefeningen aangepast kunnen worden, zodat ik deze vanuit de rolstoel mee kan doen. Het is elke keer weer een openbaring voor me wat er eigenlijk allemaal mogelijk is en ook voor de trainers is het een uitdaging om de oefening te vertalen naar aangepaste vormen.

Bij CrossFit Culemborg heeft Fernand het erg naar zijn zin. ‘De sfeer hier is zeer gemoedelijk. Iedereen begroet je alsof je al jaren lid bent en daarnaast wordt je gemotiveerd om door te zetten en toch die laatste herhaling eruit te persen’.

Voor Ferry van der Wal was er geen enkele twijfel toen het verzoek van Fernand kwam om als rolstoelgebruiker ook te komen sporten. ‘Het mooie aan CrossFit is dat het voor iedereen toegankelijk is, omdat de trainingen aangepast kunnen worden aan de mogelijkheden en het niveau van de deelnemers. Door aanpassingen te doen in gewicht en intensiteit is het bij ons voor iedereen mogelijk om de fitheid te verhogen’.

Om een goed programma voor Fernand te kunnen samenstellen deed Ferry zelf ook een workout vanuit de rolstoel. ‘Door op die manier samen te sporten ervaar ik zelf de mogelijkheden die je hebt vanuit de rolstoel. Daarnaast kwam ik erachter hoe veel kracht je bij sommige oefeningen normaal gesproken uit je benen haalt. Bij Fernand moet dat allemaal gecompenseerd worden door zijn bovenlichaam en dat maakt het een hele interessante uitdaging’.

‘In deze workout of the day merkte ik dat het voor ons beiden afzien was’ vertelt Fernand. ‘Aangezien ik deze ronde verloren heb ben ik verplicht een nieuwe workout te verzinnen, waarmee ik dan hopelijk wel ga winnen. Dat is ook mijn motivatie om steeds beter, sneller en sterker te worden’.

Fernand is deelnemer aan het programma ‘Samen voor Goud’ van NOC*NSF, waarin hij gecoachd wordt door rolstoelbasketballer Anton de Rooij. Anton maakt deel uit van het Nederlands Paralympisch Team en gaat met zijn teamgenoten in Rio voor olympisch goud. In de komende periode zal hij ook Fernand van tips en adviezen voorzien, zodat ook hij op zijn eigen manier voor goud kan gaan. Met de bevlogen ondersteuning van Ferry en zijn team moet dat zeker gaan lukken.

Nieuwsgierig geworden naar CrossFit? Klik hier om naar de pagina van de sportaanbieder te gaan.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×