Direct door naar content
Edwin ter Steege: ‘Sport geeft me de mogelijkheid om mijn eigen grens op te zoeken en te verleggen.’ afbeelding nieuwsbericht

Edwin ter Steege: ‘Sport geeft me de mogelijkheid om mijn eigen grens op te zoeken en te verleggen.’

29 november 2016

Profiel
Naam: Edwin ter Steege
Sport: Handbiken
Vereniging: D.O.V.

Fanatiek handbiker Edwin ter Steege leeft voor sporten. Zo’n 26 jaar geleden heeft Edwin tijdens een triatlon een handicap opgelopen, waardoor hij in een rolstoel is beland. Ondanks zijn handicap heeft hij zijn opleiding aan het CIOS in Heerenveen afgerond en is hij inmiddels docent aan datzelfde CIOS. Dagelijks is Edwin met sport bezig.

Een groot aantal jaren deed Edwin aan wheelchair-rugby op top niveau. Hij heeft als wheelchair-rugby’er meerdere WK’s gespeeld, waar zijn motivatie altijd de wil om te winnen was. “Maar eigenlijk ben ik meer een individuele sporter, daarom ben ik begonnen met handbiken. Ik vind het aangenaam om buiten te trainen in de natuur. Mezelf stevig af te beulen tijdens een training en competitie aan te gaan met anderen.”

Edwin is alles behalve een stilzitter. Hij heeft een drukke baan en sport, handbiken in het bijzonder, geeft hem de broodnodige ontspanning. Tegelijkertijd maakt de competitiedrang zich ook meester van Edwin. Het geeft hem namelijk de gelegenheid zichzelf te meten aan anderen.

WK handbiken
Vorig jaar heeft Edwin deelgenomen aan het WK handbiken in Notwill (Zwitserland). Dit was voor hem de ultieme beproeving om zichzelf aan de wereldtop te kunnen meten. Hoewel dit zijn mooiste ervaring was, ervaart Edwin zijn beklimming op zijn handbike van de Alpe d’Huez als veruit zijn grootste prestatie. Een klim van 13 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% gaat je niet in de koude kleren zitten. De top bereiken was voor Edwin onvergetelijk.

Van jongs af aan is Edwin een fanatiek sporter geweest. Edwin heeft zich door zijn handicap niet laten beperken om alles uit sport te halen. “Sport geeft me de mogelijkheid om mijn eigen grens op te zoeken en te verleggen. Daarnaast ontmoet je in de sport altijd interessante, gepassioneerde en gemotiveerde mensen.”

Trainen
Aangezien handbike een individuele sport is traint Edwin vaak alleen. Hij kan vanuit zijn woonplaats zo alleen op zijn handbike de bossen in fietsen. Edwin is het type dat dit heerlijk vindt. Af en toe vindt hij het wel fijn met zijn valide vrienden en vriendin op pad te gaan, maar natuurlijk wel altijd vanuit een trainingsoogpunt.

Trainen doet hij dus veel in de buurt, maar op het niveau dat Edwin fietst moet hij heel Nederland door reizen en heeft hij ook wedstrijden in het buitenland. Hij reist dus best veel, maar zegt hij: “Als je wedstrijden wil rijden hoort dit er gewoon bij.” Edwin beschikt dus over een meer dan normale dosis fanatisme, maar is hiermee een inspiratiebron voor ons allen.

Uniek Sporten
Heb je een lichamelijke of verstandelijke handicap? Kom ook sporten. Wat houdt je tegen? Kijk voor jouw sportmogelijkheden in jouw buurt op www.unieksporten.nl. Vind de sport die bij jou past!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

De sportieve ambassadeur neemt je mee!

Man zonder benen beklimt berg in Nepal

Irma Sluis in nieuw tv-programma met doven

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×