Direct door naar content
(Bij)scholing Westervoort: trainen en coachen van sporters met autisme afbeelding nieuwsbericht

(Bij)scholing Westervoort: trainen en coachen van sporters met autisme

17 februari 2017

Op woensdag 22 maart 2017 organiseert Uniek Sporten in samenwerking met Academie voor Sportkader van NOC*NSF een (bij)scholing met als onderwerp: trainen en coachen van sporters met autisme.

Kinderen en jongeren met autisme vinden het lastig te bedenken welke sport ze leuk vinden. Ze moeten het eigenlijk eerst ervaren, voordat ze een keuze kunnen maken welke sport en welke vereniging het beste voorzien in hun behoeften. Als trainer-coach is het daarom zaak dat je autisme (h)erkent. Dat is niet bepaald eenvoudig, want autisme is aan de buitenkant niet zichtbaar.

Sporters met autisme worden soms ondergebracht in een G-team. Door hun normale en meestal zelfs bovengemiddelde intelligentie zijn ze daar eigenlijk niet op hun plaats. Maar zonder ondersteuning voelen ze zich vaak ook in een regulier sportteam niet echt op hun gemak. Trainers en coaches kunnen hier een belangrijke rol in vervullen. In deze (bij)scholing leer je gedragingen die voortkomen uit autisme, te herkennen en vooral te begrijpen. Je leert structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en je eigen gedrag als trainer binnen een training of wedstrijd. Zo kun je je communicatie aanpassen aan de sporter met autisme en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving creëren. Je kunt er – kortom – voor zorgen dat sporters met autisme zich thuis voelen bij jou, in je team en binnen je vereniging.

De (bij)scholing is bedoeld voor trainers die aantoonbare ervaring hebben met het zelfstandig geven van lessen en trainingen aan de doelgroep. Een diploma is niet vereist. Deze (bij)scholing wordt gegeven op KSS niveau 3 van een bij NOC*NSF aangesloten sportbond en wordt geleid door Paul Voois. Naast kerndocent sport en autisme heeft Paul Voois een brede ervaring met- en kennis van de doelgroep en is hij werkzaam als assistent hoofdjeugdopleiding bij FC Utrecht.

Inschrijven en deelname
De avond vindt plaats in De Nieuwhof (Rivierweg 1, 6932 KA Westervoort) op woensdagavond 22 maart van 19.00 – 22.00 uur. Er is plaats voor maximaal 20 personen en vol=vol. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×