Direct door naar content
"Er is zoveel te halen in de sportschool, met of zonder beperking" afbeelding nieuwsbericht

"Er is zoveel te halen in de sportschool, met of zonder beperking"

31 januari 2017

Afgelopen jaar kreeg Mathieu Maanders van zijn fysiotherapeut te horen dat hij uitbehandeld was. Hij lijdt aan de ziekte van Bethlem, een progressieve spierziekte die al zijn spieren schade aanbrengt. Mathieu ging op zoek naar een alternatief om te blijven bewegen en vond die in de sportschool. Als ambassadeur van Uniek Sporten wil hij anderen laten zien dat fitness niet alleen voor de gespierde macho’s is.

Tijdens zijn zoektocht naar een alternatief voor fysiotherapie dacht Mathieu niet automatisch aan fitness: “De meeste mensen weten helemaal niet wat daar mogelijk is. Er heerst toch een dogma dat de sportschool de plek is van de fitness boys en de gespierde torsos, terwijl er zoveel meer te bereiken is! Sport heeft niet alleen een positieve invloed op je lichaam, maar ook op je mentale gesteldheid, je sociale contacten en nog veel meer. Dat geldt zeker voor de sportschool, waar je precies de oefeningen en inspanning kunt leveren die bij jou passen."

Beweging is voor wie dan ook van levensbelang, maar Mathieu kan hier in zijn dagelijks leven niet omheen: “De ziekte van Bethlem zorgt voor zwakte in al je spieren, op eentje na: de hartspier. Dit betekent dat mijn levensverwachting in principe niet in gevaar komt door de ziekte, maar mijn levensstandaard wel. Veel mensen eindigen uiteindelijk in een rolstoel, maar er is wel degelijk iets tegen te doen! Ik kan dankzij mijn verbeterde conditie goed leven met mijn ziekte en de gevolgen ervan uitstellen. Als ik zou stoppen met sporten, zou mijn vooruitgang direct afbreken en zou er geen weg meer terug zijn. Los daarvan kan ik het sowieso iedereen aanraden. Het gevoel na een goede workout is gewoon ongekend."

Ook al zijn de mogelijkheden op papier legio in de sportschool, dit is niet overal even goed geregeld, vertelt Mathieu: “Ik train bij Feelgoodclub Aerofittt in Duiven, waar de eigenaar veel aanpassingen heeft gedaan om mensen met een beperking te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een luie trap in het zwembad, grotere deuropeningen, een gehandicaptentoilet en het letterlijk weghalen van drempels zodat de sportschool beter begaanbaar is. Daarnaast zijn er helaas genoeg mentale drempels. Het kan best indruk maken, al die goed getrainde lijven. Bij Feelgoodclub Aerofitt profileren ze zich nu juist op een andere manier en investeren ze in deskundige en gedreven (personal) trainers, bij wie alles mogelijk is. Ik merk dat ze nu een breder publiek trekken. Met de eigenaar ben ik inmiddels in gesprek om te kijken of we ook aanpassingen kunnen maken in zijn andere sportscholen."

Naast zijn inspanningen om de sportschool een betere plek te maken, probeert Mathieu met zijn eigen verhaal ook anderen te inspireren: “Mensen denken vaak in beperkingen, of ze nu een handicap hebben of niet. Dan vertel ik ze mijn eigen verhaal, maar ook vaak het verhaal van een sporter die ik ken: Ze is zeer slechtziend, maar doet toch aan kickboksen. Dat soort inspiratie is zo belangrijk. Als ik een slechte dag heb, zie ik haar sporten en krijg ik zo’n enorme steun in de rug. Zulke verhalen moeten anderen ook meekrijgen. Want als wij het kunnen, dan kun jij het ook!”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×