Direct door naar content
Scoutingvereniging Luctor et Emergo zoekt vrijwilligers afbeelding nieuwsbericht

Scoutingvereniging Luctor et Emergo zoekt vrijwilligers

22 maart 2017

Luctor et emergo: Ik worstel en kom boven. Het is de naam van de Arnhemse scoutingvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Helaas is de naam actueler dan ooit, want de vereniging waar iedereen zichzelf kan zijn, loopt leeg.

Dankbaar werk
Tussen Het Dorp en het Arnhemse landgoed Mariëndaal staat het witte clubhuis van scoutingvereniging Lucor et Emergo. De deuren van het gebouw, ook wel ’t Honk genoemd, worden wekelijks geopend voor gezellige bijeenkomsten. “Een groot deel van onze leden woont in een woongroep. Voor veel van hun is de scouting een uitje waar ze samen met leeftijdsgenoten leuk dingen kunnen doen,” zegt begeleider Thea Kokshoorn (32). “Bij de reguliere scouting gaat het toch soms om presteren en de beste ergens in zijn. Bij de Luctor worden mensen gewaardeerd om wie ze zijn. Samenwerking is heel belangrijk, maar het is vooral heel gezellig.”

Zeven jaar geleden is Thea naar Arnhem verhuist en ze besloot zich als vrijwilliger aan te sluiten bij Luctor et Emergo, ook wel de Luctor genoemd. “Ik vind het ontzettend dankbaar werk,” zegt Thea. “De waardering die je krijgt van de leden is geweldig. Sommigen zeggen dat ze het een leuke plek vinden, anderen vinden dat weer wat moeilijk om te zeggen. Maar als ik dan een glimlach om het gezicht zie en ik merk dat ze aan het genieten zijn, is dat voldoende voor mij.”

Net als bij een reguliere scouting zijn de leden ingedeeld bij groepen, maar bij de Luctor zijn ze ingedeeld op hun verstandelijke leeftijd. De Welpen, Explorers en de leden van de Stam komen tweewekelijks of maandelijks bij elkaar. Er worden spelletjes gedaan, boswandelingen gemaakt of gequizt. Ook worden er speciale weekenden georganiseerd met andere scoutingverenigingen uit de regio en gaan ze natuurlijk op kamp. De activiteiten lijken op die van een reguliere scoutingvereniging, maar zijn aangepast op het niveau van de deelnemers.

Neerwaartse spiraal
Bij de Luctor zijn vooral mensen aangesloten met een verstandelijke beperking. Zo’n twintig leden met autisme, het sydroom van Down en ADHD worden wekelijks begeleidt door slechts vier vrijwilligers. “Daarnaast zijn er ook andere vrijwilligers bij ons aangesloten die meehelpen met kampen en andere activiteiten, maar met zo’n kleine kern is het moeilijk om de groepen op een goede en uitdagende manier te begeleiden,” zegt Thea bezorgd. De scoutingvereniging heeft in het afgelopen jaar herhaaldelijk een oproep gedaan voor nieuwe vrijwilligers, maar echte versterking is er nog niet gekomen. “Hierdoor komen we in een neerwaartse spiraal. Met een afnemend aantal vrijwilligers, kunnen we minder leden aannemen. Bovendien hebben we ook minder tijd om nieuwe leden te zoeken.”

Hoewel Luctor et Emergo momenteel in zwaar weer zit, werken alle vrijwilligers hard om de leden een gezellige tijd te bezorgen. “Het is een gezellige en hechte groep,” zegt Thea. “Het gevoel om ergens bij te horen en gewaardeerd te worden om wie ze zijn, is heel waardevol voor onze leden. Dat moeten we als scoutingvereniging blijven waarborgen.” Lijkt het jou leuk om je als lid of vrijwilliger aan te sluiten bij scoutingvereniging Luctor et Emergo? Klik dan hier voor meer informatie.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×