Direct door naar content
Parkour, voor iedereen! afbeelding nieuwsbericht

Parkour, voor iedereen!

08 mei 2017

De relatief jonge sport Parkour, ook wel Free Running genoemd, bestaat nog niet zo lang maar is nu al enorm populair onder de jeugd. Parkour is een sport waarbij de beoefenaar, ook wel traceur genoemd, doormiddel van springen, hangen en klimmen leert om zowel fysiek als mentaal obstakels in de omgeving te overwinnen.

Het unieke aan Aquila Agilis, de Parkour groep uit Arnhem, is dat autistische jongeren gewoon meedoen met de rest van de groep. De gedachte achter Parkour is dat iedereen gelijk is aan elkaar en je gezamenlijk bezig bent, ieder op zijn eigen niveau. Jeroen Postma trainer bij Aquila Agilis legt uit dat iedereen dezelfde oefening doet, die per persoon kan worden opgebouwd passend bij zijn of haar technische vaardigheden. Voor de meer ervaren traceur kan de oefening verder opgebouwd worden door bijvoorbeeld extra stappen te maken in de oefening. Volgens Jeroen gaan de leerlingen met autisme prima samen met de rest van de groep. Van te voren wordt wel altijd eerst een proefles gedaan om te kijken hoe iemand het doet in groepsverband.

Volgens Jeroen kan iedereen aan Parkour doen, niemand is te oud of ongeschikt. Bij Parkour staat zowel de ontwikkeling van lichaam als geest centraal, het draait dus naast de fysieke uitdaging nog meer om de mentale uitdaging. Daar ligt dan ook vooral de moeilijkheid voor sporters met een beperking in het autistisch spectrum. Bij jongeren met autisme is het mentale obstakel vaak groter dan het fysieke. Als een oefening mislukt dan probeer je het nog een paar keer, tot het wel lukt. Iemand met autisme denkt: “als iets één keer niet lukt, dan zal het nooit meer lukken”. Soms is het volgens Jeroen dan nodig om ze wat extra te pushen en duwtje in de goede richting te geven, maar vaak is het beter om ze de ruimte te geven om tot zich zelf te komen. Ze kunnen dan door de ruimte lopen en later weer beginnen als ze er weer klaar voor zijn. Het verleggen van grenzen bij de Parkour oefeningen maakt dat de leerlingen groeien op mentaal en fysiek gebied. Voor jongeren met autisme niet alleen goed voor het beoefenen van Parkour, maar ook nuttig in het dagelijks leven.

Iedere dinsdag en vrijdag zijn er lessen in de zaal. Tijdens de lessen wordt er aandacht gegeven aan behendigheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Op zondag is er een buiten training. Door de grote populariteit van Parkour en het aantal aanmeldingen bij Aquila Agilis maakt dat er op dit moment een wachtlijst is bij de groep. Wel is het altijd mogelijk om een proefles te doen. Aanmelden kan via het volgende email adres: aquila.agilis@gmail.com.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×