Direct door naar content
5 levenslessen die ik leerde door mijn handicap afbeelding nieuwsbericht

5 levenslessen die ik leerde door mijn handicap

20 maart 2017

Het ene moment liep hij nog, het andere moment belandde Alex (31) na een zwaar auto-ongeluk in een rolstoel en kon hij niets meer. Hoewel, niets? Dat was zijn eerste belangrijke levensles: ontdekken hoeveel hij eigenlijk nog kon. “Ik heb hierdoor geleerd dat ik elke crisis aankan.”

1. Het laatste wat je wilt is blind worden, doof worden, een arm kwijtraken of in een rolstoel terecht komen. En soms is dat nou eenmaal de realiteit. Logisch dat je je verzet. Ik denk niet dat er mensen zijn die staan te juichen als ze een beperking krijgen. Maar je kan je ook afvragen: is het wel een beperking? In mijn rolstoel kom ik werkelijk overal. En dan ook echt overal, want ik reis gewoon met het OV. Voetballen kan natuurlijk niet meer, maar sinds kort doe ik aan basketbal. Daar kom ik allemaal gave gasten tegen, nooit geweten dat die wereld bestond. Na afloop drinken we een biertje, in een rolstoel smaakt dat even lekker. Dus nee, ik zal niet zeggen dat het ideaal is dat je een handicap hebt. Het is alleen nog maar de vraag of het een beperking is.

2. In het revalidatiecentrum zette ik alles op alles om weer te leren lopen. Iets wat met een dwarslaesie gewoon onmogelijk is. Mijn energie had ik beter kunnen richten op het accepteren van mijn handicap en er mee leren om te gaan. In plaats van zinloos leren lopen had ik mijn rolstoelskills kunnen oefenen. Dan had ik geleerd hoe ik een stoep afrij, hoe ik een steile helling afkom en hoe ik mezelf vanuit mijn rolstoel op het bed verplaats. Dus nee vrienden en collega’s, hoe goed bedoeld ook: stuur mij geen krantenartikelen toe over mensen die wonderbaarlijk uit hun rolstoel zijn opgestaan, of weer konden zien of horen. Acceptatie helpt me beter om met de situatie om te gaan, dan verzet te voelen tegen de situaties.

3. Waarom moet mij dit overkomen, dacht ik. Maar waarom eigenlijk niet? Tegenslag hoort bij het leven. Wat ik doe is er een mooi verhaal omheen bedenken over wat er allemaal gunstig is aan deze situatie. Mijn werk als automonteur kon ik niet meer uitvoeren. Tijd dus voor de carrièreswitch waar ik al zo lang van droomde! En mijn omscholingstraject wordt nog betaald door mijn werkgever ook. Hoe meer je je focust op alle voordelen, des te meer voordelen je zult zien. Als jou iets ergs kan overkomen, dan weet je ook dat jou iets heel goeds kan overkomen.

4. Het maakte mij in het begin heel onzeker om in een rolstoel te verschijnen. Wat zullen mensen denken, wat zullen ze tegen me zeggen? Uiteindelijk ben ik er veel zelfverzekerder door geworden. Ik maak zelf altijd als eerste een grap, dan haal je het ongemakkelijke gevoel bij jezelf weg. De mentaliteit die je zelf uitstraalt krijg je altijd terug.

5. Sinds het ongeluk weet ik dat controle een utopie is, het leven is zo kwetsbaar, het kan zomaar over zijn. Ik heb erdoor geleerd dat ik een crisis aankan, me kan overgeven. Ik ben zorgvuldiger geworden met mijn tijd en met mijn leven, zachter voor mezelf. Eigenlijk ben ik een leuker mens geworden.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×