Direct door naar content
Tv-kijken vinden wij (slechthorenden) ook leuk afbeelding nieuwsbericht

Tv-kijken vinden wij (slechthorenden) ook leuk

16 september 2017

Het tv-aanbod is nogal schaars, als je niet kunt horen. Vivian van Leeuwen (24, slechthorend) heeft daarom haar hele jeugd rare buitenlandse programma’s zitten kijken – die wél ondertiteld waren. En nu nog steeds af en toe. Herkenbaar?

Welke achtjarige kijkt er nou naar series als As the World Turns, Saved by the Bell, Charmed en E.R.? Ik, toen ik kind was! Daarnaast zat ik elke doordeweekse middag klokslag vier uur met mijn moeder klaar voor The Oprah Winfrey Show. Waarom ik zo verslingerd was aan het Engelstalig aanbod op tv? Eigenlijk alleen omdat die tenminste ondertiteld werden.

Jeugdseries heb ik nooit gekeken en ook kreeg ik niet de kans om verslingerd te raken aan series als Goede Tijden, Slechte Tijden. Al die programma’s werden namelijk nauwelijks ondertiteld en die ondertiteling had ik echt nodig om het een beetje te kunnen begrijpen. Geen ondertiteling betekende voor mij gewoon niet kijken. Helaas, pindakaas.

Gelukkig is er in die jaren wel wat veranderd in tv-land. Hallelujah, er kwam steeds meer ‘normale’ ondertiteling, en niet alleen het felgekleurde Teletekst-gedrocht. Opeens keek ik naar een serie als SpangaS, en programma’s als Je zal het maar hebben en Over de streep. Allemaal werden ze ondertiteld, yay!

Het is wel beter geworden, maar we zijn er nog lang niet. Veel te vaak gebeurt het dat de ondertiteling helemaal niet lekker loopt. Het klopt niet met de audio of de ondertiteling verschijnt gewoon niet. De RTL-zenders zijn daarin echt heel onprofessioneel: alleen GTST en Expeditie Robinson worden ondertiteld, maar een populair en super-commercieel programma als Holland’s Next Top Model niet. En laat dat nou juist een show zijn die ik graag wil zien. De SBS-groep doet het trouwens wél goed. Vrijwel alle series en shows worden daar ondertiteld. Gelukkig weet SBS hoe blij we daarvan horen.

Maar wat de rest van de omroepbazen betreft: ik vind dat wij doven en slechthorenden moeten gaan demonstreren bij de grote tv-studio’s. Gewoon alle programma’s standaard ondertitelen, want het is zó ongelofelijk irritant als je iets heel graag wilt kijken maar het niet kunt volgen. Afgesproken?

Welke programma’s hebben de slechtste ondertiteling? Laat het weten op onze Facebook!

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×