Direct door naar content
Blog 1 Melanie 'hoe het allemaal begon' afbeelding nieuwsbericht

Blog 1 Melanie 'hoe het allemaal begon'

11 september 2017

Hallo allemaal,

Even voorstellen…
Mijn naam is Melanie Helweg en ik ben de nieuwe ambassadeur van Uniek Sporten Groningen. Ik ben 17 jaar en woon in Beerta. Bij mijn geboorte heb ik een hersenbloeding gehad, waardoor ik nu cerebrale parese heb. Hierdoor kan ik moeilijk lopen. Op mijn elfde ben ik begonnen met hardlopen, toen ze op mijn school kinderen zochten die mee wilden doen aan de 4 mijl van Groningen. Door hier aan mee te doen en hier voor te trainen, bleek ik me opeens veel beter te kunnen concentreren. Ook gingen mijn prestaties op school opeens vooruit. Na drie jaar kreeg ik heel veel klachten aan mijn benen en rug, waardoor ik van de artsen onmiddellijk moest stoppen met hardlopen. Toen begonnen de problemen pas echt. Ik was thuis niet meer te handhaven en op school ging het heel slecht.

Kennismaking met handbiken
Mijn ouders zijn toen weer in gesprek gegaan met de artsen van het UMCG. Zij hebben mij vervolgens doorgestuurd hebben naar sport en bewegen in het Beatrixoord in Haren. Eric Helmantel heeft mij daar in een handbike gezet om dit te proberen. Ik heb dit ongeveer een half jaar met hem geprobeerd, met een handbike van hen. Ik werd hier heel enthousiast van, want ik kon eindelijk mijn energie weer kwijt. Mijn ouders besloten om een handbike voor mij aan te schaffen. Ik ben toen direct begonnen met meer te trainen, zo’n twee tot drie keer per week. Dit allemaal met één doel: meedoen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Dit is één van de zwaarste wedstrijden die er is voor mensen met een beperking. Hier vertel ik in een volgende blog meer over.

Talententeam
Door de prestatie die ik tijdens de HandbikeBattle heb geleverd, ben ik in beeld gekomen bij de bondscoaches van het Nederlandse handbike team. Zij beloonden mij met een plek in het talenten team. Hier zit ik samen met vijf andere talenten in en word begeleid door Linda van Vliet, die is verbonden aan het revalidatiecentrum in Amsterdam (READE). Hier worden testen gedaan om te kijken wat onze prestaties zijn en hoe wij ons ontwikkelen. Dit gebeurt door middel van een inspanningstest die we drie keer per jaar moeten doen. Ook wordt er een Dexa scan gemaakt om te kijken hoe onze spieren en botten zich ontwikkelen. Tot slot worden er door mijn trainer Albert Smit schema’s voor mij gemaakt waarin staat hoe ik moet trainen en hoe vaak.

Trainingen
Ik train nu ongeveer vijf keer per week op de handbike en ga nog twee keer in de week naar de sportschool. Daar krijg ik les van mijn personal trainer Erik Roelfsema. Op vrijdags train ik mee met de Bea handbike groep in Haren. In totaal komt dit uit op ongeveer zestien tot twintig uur trainen in de week. Ik heb een andere handbike gekregen die helemaal voor mij op maat is gemaakt en veel lichter is dan mijn oude. Hoe ik deze handbike heb gekregen, vertel ik in mijn volgende blog.

Groetjes,

Melanie

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×