Direct door naar content
Yanu van Leeuwen (11): "De vlinderslag lukt mij echt wel met mijn verkorte arm" afbeelding nieuwsbericht

Yanu van Leeuwen (11): "De vlinderslag lukt mij echt wel met mijn verkorte arm"

17 september 2017

Yanu van Leeuwen werd in 2015 verkozen tot Sporttalent van het Jaar. Hij is geboren met een verkorte arm, maar dat hindert hem niet om heel hard te zwemmen.

"Het zwemt misschien wat anders, maar het lukt mij wel. Ik leer hetzelfde en ik doe hetzelfde als andere zwemmers. Ik denk er niet echt aan dat het voor mij anders is dan voor andere kinderen. Ik weet ook niet beter."

De vlinderslag zwemt hij het liefste. Door veel zwemmers wordt dat toch als een zware zwemslag gezien. "Ik vind het wel meevallen hoe zwaar dat is eigenlijk", zegt Yanu. In de wedstrijden laat hij ook zien dat hij er helemaal geen moeite mee heeft. "Ik zwem genoeg wedstrijden en ik heb ook al heel veel medailles gehaald." Yanu zwemt zowel in de 'gewone' zwemcompetitie als de competitie voor gehandicapte zwemmers, vertelt zijn vader Gerco. "En in de gewone competitie doet hij niet veel onder voor de rest."

Die goede prestaties waren voor talentcoach Jeanet Mulder van de KNZB  in 2015 reden om Yanu voor te dragen voor de verkiezing Sporttalent van het Jaar van het Fonds Gehandicaptensport. Yanu: "Dat vond ik heel erg leuk. Ik kreeg toen ook heel veel aandacht. Van het geld dat bij die prijs hoorde hebben we allerlei spullen gekocht: een sporthorloge dat mijn hartslag meet en hoeveel meter ik zwem, een camera, een tas en nog wat spullen voor het zwemmen. En ik mag nu bij de KNZB-selectie trainen."

Zijn trainer bij de zwemvereniging houdt wel rekening met de kortere arm van Yanu en daagt hem vaak uit in de training. "Hij zegt soms moeilijke dingen waarvan ik denk: dat lukt niet. Ik probeer het dan toch, en dan lukt het mij nog ook. Hij geeft mij heel veel tips om beter te zwemmen. Ik word daar echt sneller van!"

Yanu heeft een duidelijke droom. "Ik wil graag naar de Paralympische Spelen. Als dat niet lukt, dan  dan blijf ik wel zwemmen voor de lol. Zonder die medailles is zwemmen ook heel erg leuk."

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×