Direct door naar content
12 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand in een rolstoel afbeelding nieuwsbericht

12 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand in een rolstoel

11 januari 2022

Ken je dat? Dat je een bizarre opmerking krijgt en daarna naar huis gaat en denkt: DIT had ik moeten terugzeggen?!?! Redacteur Laura interviewde de afgelopen weken een aantal mensen in een rolstoel. Ze verzamelde de meest bizarre opmerkingen en liet de rolstoelgebruikers eens even lekker terugpraten.

1. Jij bent toch veel te mooi om in een rolstoel te zitten?

Dacht je echt dat mensen in een rolstoel geen aandacht meer besteden aan hun uiterlijk? Dat we er verslonsd, met vette haren en lelijke kleding bijzitten? Wij zijn net mensen. Ook wij geven om ons uiterlijk.

2. Ik vind je zóóóó inspirerend!

Want? Een rolstoel is een vervoermiddel. Wat vind je daar precies zo inspirerend aan? Mijn rolstoel is niet mijn identiteit. 

3. Je partner is net een moeder Theresa

Wat jammer voor jou dat je het fenomeen ‘liefde’ niet kent en niet begrijpt dat er mensen zijn die meer zien dan alleen een rolstoel. Dus jij denkt dat iedereen in een rolstoel hulpbehoeftig is en vooral niks te bieden heeft?

4. Wat fijn dat je nooit ergens hoeft heen te lopen

Ja, heerlijk hè? Ik ben ook zó blij dat ik een dwarslaesie heb!

5. Ik ken een man in een rolstoel. Jullie zouden eens op date moeten

En ik ken een man die blind is. Ik zal je hem zijn nummer geven. Lijkt me echt iets voor jou. (En hoezo zouden we een match zijn? ‘Ik ken ook iemand die in een Vinexwijk woont… Vind je dat genoeg gemeenschappelijk om ons te willen koppelen?’)

6. Wat goed van je dat je de deur uitkomt

Ja hè! Hoe had je het je dan voorgesteld? Dat ik elke dag een bakje eten krijg van de buurvrouw? 

7. Wat mankeert je?

Er zijn betere manieren om een gesprek met iemand te beginnen. Als je me beter leert kennen, mag je me echt wel vragen waarom ik in een rolstoel zit. Maar als openingszin… Nee! Wat mankeert jou eigenlijk, zeg ik dan het liefste terug.

8. Ik ken een spirituele goeroe die zegt dat je het zelfgenezend vermogen van je lichaam kunt activeren door vaak te mediteren

Tja. Wat zeg je dan? Zo iemand kun je toch eigenlijk alleen maar aangapen?

9. Mag ik even een stukje rijden in je rolstoel?

Ik vraag jou toch ook niet of ik even je schoenen aan mag trekken?

10. Waar is je begeleider?

Dat ik in een rolstoel zit, wil niet zeggen dat ik bij alles hulp of begeleiding nodig heb. Zo’n opmerking maakt dat ik me gelijk een kind voel, in plaats van een volwassen vrouw. Ik hou er niet van als iemand suggereert dat ik een babysitter nodig heb.

11. Wat wil ze eten?

Hallo, ik ben hier hoor! Waarom vraag je het me niet gewoon zelf, in plaats van aan mijn vriend. Hij kan geen gedachten lezen. En ik kan gewoon praten.

12. Heb je wel een rijbewijs om in dat ding te rijden?

Heel leuk, ik waardeer het dat je het luchtig wilt houden. Ik hou ook van grapjes. Alleen heb ik deze grap al 1000 keer eerder gehoord.

Wat krijg jij allemaal naar je hoofd geslingerd? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: